Presó de Soto del Real, als afores de Madrid

(ACN) El Ministeri de l’Interior ha denegat a ERC la petició de poder celebrar mítings a les presons, atès que el seu cap de llista a les eleccions generals del 28-A, Oriol Junqueras, està en presó preventiva pel judici de l’1-O. Els republicans havien sol·licitat poder fer actes polítics d’aquest tipus durant la campanya electoral a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco, on hi ha empresonats els líders independentistes jutjats pel Tribunal Suprem.

Interior fonamenta la negativa en raons de seguretat, per preservar la convivència als centres penitenciaris, per no interferir en el judici i per la necessitat de preservar la neutralitat pública, davant la possibilitat que altres partits fessin sol·licituds similars i dificultessin encara més les condicions de seguretat, a parer del Ministeri.

En l’escrit d’argumentació, el Ministeri de l’Interior indica que la celebració d’aquests actes aniria en contra dels principis de seguretat interior elementals, alteraria la funcionalitat dels centres, on hi ha horaris preestablerts per a les diferents activitats que s’hi desenvolupen, i comportaria la necessitat de reforçar el servei del personal funcionari per garantir la seguretat.

La JEC denega un debat a Soto del Real

D’altra banda, la Junta Electoral Central ha denegat també la petició del cap de llista de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, de fer un debat a la presó de Soto del Real “per la manca de concreció” de la sol·licitud. Així consta a un acord que ha fet públic aquest dijous en què la Junta assegura que “es fa referència a un hipotètic debat en què no es detallen les seves característiques i ni tan sols es fa constar l’acceptació d’altres candidats que hi poguessin participar”.

La JEC tanca d’aquesta manera el cicle que aquest organisme va obrir quan va traslladar al Tribunal Suprem la resposta a la petició de Sànchez. Dimarts passat el Suprem va dictar una providència en què li tornava la pilota argumentant que no és competent per autoritzar un debat a Soto del Real.

Sànchez va plantejar un debat electoral amb la resta de caps de llista per Barcelona el 28-A a la presó madrilenya per la impossibilitat de fer campanya electoral, ja que està en presó preventiva. El cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, que també es troba en la mateixa situació, es va sumar a la proposta. Jaume Asens (En Comú Podem) també va dir que sí mentre que Meritxell Batet (PSC), Inés Arrimadas (Cs) i Cayetana Álvarez de Toledo (PP) ho van rebutjar.