Ni representants de la fiscalia, ni del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ni de l’Exèrcit, ni tampoc de la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil. Cap autoritat de l’Estat, ni jurídicia ni policial, no ha assistit a l’obertura del curs acadèmic 2018-2019 de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Fonts d’Interior han informat que no els hi han convidat perquè en l’acte de l’any passat, en què el major Trapero va ser ovacionat, els “van plantar”. Les mateixes fonts informen que aquests òrgans tampoc no han mostrat interès per assistir-hi.

Qui sí que ha assistit a l’acte és l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, així com altres policies locals, agents rurals, bombers i de protecció civil.

L’han presidit el conseller Miquel Buch i la directora de l’ISPC, Montserrat Royes, que abans de l’acte d’inici de curs han fet ofrena als agents víctimes en acte de servei. Buch, que ha tancat l’acte, ha dit que se sent “molt orgullós” dels cossos de seguretat i emergències de Catalunya i ha lamentat que els recursos no estiguin a l’altura dels professionals. També ha assegurat que “fem autocrítica permanentment” perquè “volem ser millors” i perquè el país continuï endavant.

Montserrat Royes, de l’ISPC, ha explicat que aquest any inicien el curs 893 nois alumnes: 508 agents de Mossos d’Esquadra i 385 policies locals.

Un any de l’ovació a Trapero

En l’acte d’obertura de curs de l’any passat, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va rebre una llarga ovació per part de tot l’auditori de l’Institut. Va ser després que una directora de l’escola, que va ser guardonada amb una medalla, li va dedicar la distinció. Tot el públic de la sala es va aixecar i va retre-li una llarga ovació. Aquell mateix dia el major Trapero, i també la intendent Teresa Laplana, havien entregat el passaport a l’Audiència Nacional. En aquell moment, estaven en llibertat provisional investigats per sedició pels fets del 20-S.