La senyera que presideix l’esplanada d’El Born Centre Cultural ja oneja al pal de 17,14 metres d’alçària que hi ha davant l’equipament. L’alcalde, Xavier Trias, l’ha rebuda de mà del seu homòleg de Cardona, Ferran Estruch, l’alcalde de la darrera població catalana que va caure davant les tropes borbòniques.

El pal està situat a uns metres de la façana principal de l’antic mercat. Fa una mida de 1714 centímetres, una alçària similar a la de les quatre columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc, que fan 18 metres. L’alçària fa referència a l’any de la caiguda de Barcelona davant l’exèrcit francocastellà comandat pel duc de Berwick.

Hissar la bandera forma part de la litúrgia nacionalista que impregna tots els actes previstos durant la commemoració del Tricentenari de Barcelona. Enguany es recorden els 300 anys dels fets de setembre de 1714 i El Born Centre Cultural serà l’escenari clau on se celebraran bona part dels actes. El nou centre s’inaugurarà dilluns, 9 de setembre, però romandrà tancat fins a la Diada.

Vincles amb Cardona

L’Ajuntament de Barcelona i el de Cardona van signar un conveni de col·laboració cultural, que ha permès recuperar un dels principals elements festius d’aquesta vila del Bages, l’Àliga. L’Institut de Cultura de Barcelona ha participat en el procés de recuperació de la figura, que serà apadrinada per l’Àliga de la ciutat de Barcelona. El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, va ser l’encarregat de fer el pregó, en què va agrair l’actitud de la població de Cardona, que va resistir fins al 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que Barcelona, i va esdevenir així el darrer baluard de les llibertats catalanes. Com va explicar Ciurana, la seva rendició va permetre que molts barcelonins salvessin les vides.