
(Europa Press) L’Ajuntament de Barcelona ha començat els tràmits per replicar l’Escola del Mar, el centre educatiu barceloní reconegut internacionalment pel seu projecte pedagògic que va ser inaugurat el 1921 al barri de la Barceloneta i destruït el 1938 per un bombardeig durant la Guerra Civil.
El projecte va ser abordat durant el mandat de l’exalcaldesa Ada Colau i descartat inicialment per l’actual govern de Jaume Collboni per la manca de concreció. Més tard, però, va ser recuperat pel grup municipal d’ERC i proposat davant de la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de juliol, en què va rebre el suport de tots els grups excepte Vox, segons indica el text de la proposició dels republicans.
El projecte continua el seu curs
En aquella ocasió, el regidor d’Educació, Lluís Rabell (PSC), va explicar que el govern municipal ja estudiava i treballava en la proposta amb les parts implicades i, tot i que a principis de febrer, fonts del govern expliquen a Europa Press que el projecte continua el seu curs.
Les fonts d’ERC, afirmen que han pactat amb el PSC l’elaboració de l’avantprojecte per reconstruir l’edifici dins els pressupostos per al 2025 malgrat la pròrroga dels comptes, ja que el Govern municipal va assegurar que es mantindrien els acords amb els republicans i fins i tot amb BComú.
La ubicació, abans no s’acabi el mandat
En concret, la regidora d’ERC Rosa Suriñach assegura que el seu partit ha aconseguit que es destini una “partida específica per fer passos concrets” en la reconstrucció de l’edifici. I l’objectiu és que, abans que acabi el mandat actual, es pugui concretar una proposta ferma d’ubicació i encaix a la ciutat.
Sobre la localització, Suriñach recorda que durant el mandat de Colau es van identificar sis punts possibles entre la Barceloneta i el Poblenou, tot i que els republicans s’inclinen perquè l’edifici s’instal·li al seu barri d’origen alhora que admeten que “la llei de costes i la densificació urbana de la Barceloneta ho compliquen”.
Un deute amb la Barceloneta
El vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Manel Martínez, destaca el valor de l’Escola del Mar en la història i lamenta que el seu llegat “no hagi tingut una continuïtat” al barri com, assegura, passa amb la figura del poeta barceloní Joan Salvat-Papasseit, veí il·lustre el monument del qual se situa al Moll de la Fusta, fora del barri.
Martínez defensa que la nova localització per a l’edifici s’hauria de situar a la Barceloneta, fet que assegura que ajudaria a esmenar el deute que té Barcelona amb el barri: “Que se situï a la Barceloneta, també com un homenatge a l’Escola del Mar, que va néixer i va morir aquí, no només m’agrada, em sembla que ens ho deuen”. “La part arquitectònica no és per mi la més important de tot el que representava l’Escola del Mar. No vull quedar-me amb l’embolcall, tot i que no deixa de ser un punt de partida”, afegeix Martínez sobre el projecte, del qual destaca el seu valor pedagògic.
Reclamen que aculli el Museu Pedagògic
Un dels arguments a favor de recuperar l’Escola del Mar gira al voltant de l’ús que se’n farà en el futur: més de 15 entitats i personalitats reconegudes, entre les quals estan la Conselleria d’Educació, la de Cultura, la Diputació de Barcelona, Cuixart i Goday i la Societat Catalana de Pedagogia (SCP), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), reclamen que aculli el nou Museu Pedagògic de Catalunya.
El projecte podria estar a punt a l’octubre
Segons el president de la SCP, Josep Serentill, l’horitzó més pròxim per a la nova Escola del Mar serà el mes octubre —els dies 23, 24 i 25— en les Jornades del Museu d’Educació de Catalunya, quan es preveu presentar al públic el museu. A més de per presentar el discurs i el contingut del futur centre museístic, les jornades serviran per recollir patronats i suport per al projecte, tant d’entitats i organismes com de particulars, per poder començar a “posar fil a l’agulla”.