El tancament definitiu de la presó està previst per a 2017, però a partir de la setmana vinent els veïns de la Nova Esquerra de l’Eixample començaran a detectar els primers canvis a la zona. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha anunciat en el darrer plenari municipal ordinari de la legislatura que “dilluns aquest govern iniciarà l’enderrocament i el trasllat de la model”. Les obres començaran només a una petita part de l’edifici, on fins ara hi havia el centre d’interns en règim obert. Es tracta de 1.150 m2 -situats a la confluència entre els carrers d’Entença i el Rosselló– d’un total de 28.000 m2 que corresponen a la superfície completa de la presó.

Els interns en règim obert – que dormien a l’edifici però feien vida fora de la presó – s’han traslladat provisionalment en altres presons de la ciutat com Wad-Ras o la Trinitat Vella, en espera que es construeixin el nou centre obert de la Zona Franca.

Nou espai per a usos ciutadans

Aquest divendres es treballa per retirar els últims mobles de la finca i dissabte l’Ajuntament n’assumirà la propietat,  que fins ara depenia de Justícia. Un cop els terrenys estiguin en mans municipals, aquest dilluns començaran les obres que duraran sis mesos i convertiran l’espai de 1.150 m2 en una zona verda.