"Les paperetes encara no han arribat". Aquesta és una de les frases més repetides entre els catalans residents a l'estranger, que es mostren indignats perquè veuen vulnerat el seu dret a vot. RAMON SALTO, resident a l'Índia "Aquest és l'onzè país en què jo treballo. I sempre he rebut les paperetes per poder votar. Però aquí no." JORDI BERNÚS, resident a Indonèsia "Ahir es va acabar el plaç per votar per correu i demà passat s'acaba per votar a l'ambaixada." Jo crec que normalment no funciona el sistema, és un país de pandereta". SARAH BUYÓ, resident a França "És el fet d'haver marxat del país, voler utilitzar el dret a vot i sentir impotència perquè aquesta documentació no arriba. I el sistema està organitzat de tal manera que no busquen un pla B en el cas que hi hagi un error, sigui de Correus o passi el que passi." Com que no hi ha cap alternativa establerta, cadascú es busca la seva per compensar la impotència i la frustració. CRISTINA MENDIJÓN, resident a Noruega "Vindré a Catalunya i acompanyaré els avis de la residència a votar". No és un problema excepcional del 27-S sinó que les anomalies es repeteixen en cada jornada electoral. Un fet gens estrany ja que el vot a l'estranger és un procés burocràtic lent que requereix fins a quatre enviaments postals.

De França a Nova Zelanda

La Sarah Buyó, resident a França des de gener, explica que va fer la sol·licitud del vot per correu en el termini requerit però encara no disposa de la documentació. La Junta Electoral de Tarragona li ha confirmat que els papers van sortir el 14 de setembre de forma “urgent i certificada”, però no han arribat al seu domicili. Buyó es mostra indignada: “És el fet d’haver marxat del país, voler utilitzar el dret a vot i sentir impotència perquè aquesta documentació no arriba”, afirma. I critica que no hi hagi un pla B en cas d’error, “sigui de Correus o passi el que passi”.

D’alternatives no n’hi ha i el procés és molt lent i feixuc. Xavier Olivella, resident a Alemanya, explica que “s’han de fer fins a quatre enviaments postals” i, per tant, no és estrany que part de la documentació “es perdi o arribi tard”. En Jordi Bernús, resident a Indonèsia, explica que divendres “s’acaba el termini per votar a l’ambaixada” i si no rep els papers, no podrà fer-ho. I rebla: “normalment no funciona el sistema, és un país de pandereta”.

Com que de solucions, no n’hi ha, cadascú es busca la vida per compensar la impotència i la frustració. Un exemple és la Cristina Mendijón, resident a Noruega, que no ha rebut la documentació però viatjarà a Catalunya per poder acompanyar a votar les persones grans amb mobilitat reduïda que comparteixen residència amb el seu avi.

Des de l’Índia, l’Anna Bernat explica que “hem fet tots els tràmits necessaris per poder rebre a casa la  documentació i anar a votar a l’ambaixada espanyola, però no hem rebut res”. També ho denuncia en Ramon Salto, des de Nova Delhi, que critica que “cap dels catalans que vivim aquí no podrem votar”.

Un altre cas és el de la Txell Gràcia, dissenyadora gràfica resident a Nova Zelanda. Gràcia denuncia que ha rebut la documentació fora del termini legal per poder votar i denuncia que “s’estan repetint les mateixes errades que en les eleccions de 2012”, tal com va explicar en aquest blog una exresident a Nova Zelanda.

Des de l’ambaixada de Wellington els han informat que “acceptaran tots els vots que rebin fins divendres, 25 de setembre, a les 20 h, ja sigui per correu o de forma presencial”, i han indicat que “s’enviaran els sobres cap a Catalunya dissabte al matí”. Tots els vots portaran la data d’arribada i, per tant, Gràcia critica que no té cap garantia que el seu vot sigui acceptat a Catalunya, si s’entrega fora de termini a causa del retard de Correus.

Nova petició a la JEC

Governació ha tornat a demanar a la Junta Electoral Central (JEC) que allargui el termini de vot des de l’estranger de manera que tots els ciutadans puguin exercir el seu dret a vot el 27-S. La Generalitat ha alertat que els catalans residents en països com Mèxic, Costa Rica, Xile, l’Equador i alguns punts de la Xina encara no han rebut els documents i indica que el termini per votar per correus finalitza aquest dimarts per als electors residents permanents (CERA) i dimecres, 23 de setembre, per als residents temporals (ERTA).

Els catalans que viuen de forma permanent a l’estranger podran votar a les urnes dels consolats entre el 23 i el 25 de setembre, sempre que hagin rebut la documentació.