Quines són les prioritats dels independentistes?  

Els partits independentistes reclamen la llibertat dels empresonats, posar fi a l’aplicació del 155 i, sobretot, restituir el govern. En aquest punt, però, topen de ple amb el Tribunal Suprem, que ha ordenat la detenció de Puigdemont si torna de Brussel·les.

Puigdemont pot ser investit? 

En total, hi ha 19 diputats electes imputats per sedició i rebel·lió. Poden prendre possessió del càrrec, però vuit d’ells, entre els quals hi ha Puigdemont, no poden exercir el dret a vot. Els que no poden votar són els consellers que han marxat a Brussel·les i Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Quim Forn que segueixen empresonats. Aquests tres només podrien assistir a la sessió d’investidura si el jutge els donés permís per sortir a fer aquesta gestió. Però clar, els independentistes necessiten la majoria, per tant, s’han de plantejar si alguns diputats renuncien a l’escó, per tal de no perdre el control de la Mesa del Parlament. En un principi, per tal de ser investit president, Carles Puigdemont hauria d’assistir al ple del Parlament.

Tornarà Carles Puigdemont?

En una entrevista a Reuters, Puigdemont ja ha expressat la seva voluntat de tornar a Catalunya, tot i que també reconeix que des de la presó no pot defensar les institucions. Cal recordar que sobre ell recau una ordre de detenció dins de l’Estat espanyol, per tal molt probablement si torna serà detingut a l’instant. En l’entrevista, però, Puigdemont ha allargat la mà al diàleg i ha interpel·lat directament al rei.

I si no torna, pot ser investit?

Part del seu equip de campanya l’ha visitat a la capital belga per planificar amb Carles Puigdemont els passos següents. Tampoc no han aclarit si tornarà però, mentrestant, hi ha sobre la taula diverses opcions, com reformar el reglament del Parlament per investir-lo en absència o buscar un candidat alternatiu.

Quan s’han de prendre aquestes decisions? 

Segons la normativa, el ple de constitució del Parlament s’ha de celebrar en els 20 dies hàbils posteriors a les eleccions, per tant, la data límit és el 23 de gener. Tot i això, el president del Govern espanyol Mariano Rajoy està decidit a celebrar-lo abans del dia 20. Després de l’aplicació de l’article 155 la decisió recau sobre el president del Govern espanyol, que ara també posseeix els poders de la presidència de la Generalitat.