Ha estat un matí de cues, de retards i de nervis però finament a les 11 h el govern ha informat que s’han pogut constituïr el 100 % de les meses electorals de Catalunya. A Barcelona s’han produït retards significatius en un centenar de meses, però a les 11 del matí també estaven totes constituïdes. Sants-Montjuïc i Sant Andreu han estat els dos districtes que més han trigat a tenir el 100 % de les meses. En canvi, Ciutat Vella ha estat el primer a tenir tots els col·legis funcionant.

Reunió de la JEC pels retards en l’obertura

La Junta Electoral Central es reuneix aquest migdia per analitzar el retard en l’obertura d’algunes meses a Barcelona. Segons el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, són alguns “casos concrets que caldrà valorar”. Tot i això, Solé ha afirmat que “tot apunta que es podrà mantenir l’horari fixat“. Això vol dir que, previsiblement, tots els col·legis tancaran a les vuit del vespre amb independència de quina hagi estat l’hora d’obertura.

Solé també ha especificat que la Junta Electoral ha avalat que algunes meses s’hagin constituït amb només dos membres, i no tres com contempla la llei. Aquest és el cas d’una de les meses del col·legi electoral del Centre Cívic La Bàscula, a la Zona Franca.

Solé: “les eleccions es celebraran amb normalitat”

A Catalunya el nombre de meses constituïdes a les 10 h era del 97 %. El conseller Bernat Solé, assegura que aquesta dada és la mateixa que a les anteriors eleccions del 2017. Per Solé, la primera valoració que fa el govern de la jornada és “molt positiva”. “Amb les dades que hi ha podem dir que celebrarem les eleccions amb normalitat”, ha sentenciat. El conseller creu que és aviat per dir si hi ha meses que no podran celebrar les eleccions aquest diumenge, i que caldrà veure què decideix la Junta Electoral Central.

Retards en molts col·legis electorals

Tot el procés de constitució de les meses ha estat més lent de l’habitual. De fet, a les del 9 h matí, quan han obert els col·legis electorals, encara hi havia moltes meses per constituir. A Barcelona, només el 47 % de les meses, 915, s’havien pogut constituir. A les 9.20 h, la xifra havia augmentat fins a un 78 % (1.511 meses), la qual cosa significa que una de cada cinc meses encara no havien obert. A Catalunya la xifra era una mica superior, d’un 65 %, amb 5.989 meses constituïdes a les 9 h; 8.108 (un 88,7 %) a les 9.25 h.

Això ha fet que alguns col·legis electorals hagin obert amb retards i d’altres, minuts abans de les 10 del matí encara no ho havien pogut fer. En el cas del col·legi de l’Escola La Llacuna a les 9:45 h encara no havia obert. També faltava per constituir una mesa del col·legi de l’Estació del Nord. Pel que fa al col·legi del Mercat de Sant Antoni ha obert a les 9:30 h, mitja hora més tard. També el col·legi del Mercat del Ninot ha obert un quart d’hora tard.

També a través de Twitter alguns ciutadans han explicat els retards en els seus col·legis electorals.

Segons les dades del govern, a les 9 h del matí, l’hora d’obertura dels col·legis electorals, hi havia un 97 % de les meses constituïdes a Barcelona (1.877). Això vol dir que faltaven una cinquantena de meses per constituir, xifra que s’ha reduït a una desena a les 11 h.