La Generalitat ha formalitzat aquest dimarts l’acord per impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha dit que el projecte es basa en “criteris de sostenibilitat ambiental, equilibri i cohesió territorial i aprofitament de les infraestructures”.

L’acord s’ha formalitzat a la reunió del Consell Executiu, després que el mes de juliol el govern ja iniciés contactes amb el Comitè Olímpic Espanyol per presentar aquesta candidatura. Segons Plaja, l’objectiu principal de la Generalitat amb aquests jocs olímpics és “maximitzar el retorn econòmic i social més enllà de la celebració d’aquest esdeveniment”.

Consulta a la ciutadania

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha compromès a consultar el territori abans de presentar la candidatura al Comitè Olímpic Internacional (COI). De fet, l’acord pres per la Generalitat ja estableix explícitament una consulta promesa pel president.

Precisament, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar el cap de setmana passat que la consulta es faci també als barcelonins “si es demana a Barcelona que acompanyi aquest projecte posant-hi el nom“. Patrícia Plaja li ha respost que el projecte és “encara en fase d’estudi”. A més, es crearan organismes de representació territorial perquè “cada territori cridat a participar-hi” hi pugui fer propostes.

Cerca de consens territorial

La portaveu del govern ha especificat que vol trobar el consens entre tots els territoris implicats. Per això es crearà una comissió, un òrgan interdepartamental amb la participació de Vicepresidència, Empresa i Treball, Acció Climàtica i el Consell Català de l’Esport, entre d’altres. Estarà adscrita al Departament de Presidència. Marcarà els mecanismes de participació ciutadana, buscarà coherència amb l’estratègia del govern als Pirineus per als propers anys i farà un seguiment anual de l’avançament del projecte.

A banda, hi haurà també una taula amb representants del govern català, així com dels governs locals. En formaran part delegats territorials de Barcelona, Lleida, Girona, l’Alt Pirineu i la Catalunya Central. A més, hi haurà un representant dels consells comarcals implicats en els JJOO d’Hivern i un membre de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i del Consell General d’Aran.

Finalment, es crearà una Oficina Tècnica, que avaluarà els reptes que suposa la candidatura olímpica per a Catalunya. Elaborarà el projecte amb els valors de participació ciutadana, cohesió territorial, perspectiva de gènere i inclusiva i sostenibilitat ambiental. Fomentarà la internacionalització de l’esport català i treballarà amb entitats i organismes estatals, europeus i internacionals per promoure l’esport, l’activitat física i l’estil de vida saludable.