(ACN / Redacció) El Departament de Justícia de la Generalitat ha fet públiques aquest diumenge imatges inèdites del trasllat a Madrid dels líders independentistes jutjats i empresonats pel referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

Es tracta d’uns vídeos i fotografies que es van fer l’1 de febrer del 2019, dia en què Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn van ser duts a Madrid perquè afrontessin el judici al Tribunal Suprem. S’hi veu Bassa abandonant la presó de Puig de les Basses (Figueres), Forcadell sortint de Mas d’Enric (el Catllar) i els polítics homes deixant Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada).

A les imatges, es veu els presos abandonant els centres penitenciaris i pujant als vehicles policials. En el cas dels homes, que es trobaven junts a Lledoners, se’ls veu parlant en una sala abans de marxar de la presó.

Aquell dia, tots els presos van ser traslladats fins a Brians II pels Mossos d’Esquadra i allà es va fer el canvi de custòdia amb la Guàrdia Civil, que finalment els va dur fins a Madrid.

Pla americà de l’exconseller Raül Romeva col·locant una bossa en un carret el dia que va ser traslladat a Madrid per al judici de l’1-O, l’1 de febrer del 2019 (Horitzontal)

La sentència, vuit mesos després

El judici va començar 11 dies més tard d’aquestes imatges, el 12 de febrer del 2019 i va generar una gran expectació mediàtica. La sentència va arribar vuit mesos després: el 14 d’octubre del 2017. Els líders independentistes van ser condemnats a penes d’entre nou i 13 anys de presó. La sentència va suposar l’inici d’intenses protestes al carrer.