(ACN/Redacció) El candidat del PSC, Salvador Illa, considera que el compromís escrit dels partits independentistes de no governar amb el PSC és un “error polític majúscul”, que encarna una manera “molt pobra” de fer política, incompatible amb el diàleg i que desitja que no es traslladi a les institucions. En una roda de premsa organitzada per l’Agència EFE, el cap de llista dels socialistes aquestes eleccions catalanes ha criticat que el pacte “posa per escrit l’exclusió del PSC” de la política catalana i ha admès que això l’indigna.

En ser preguntat sobre la seva negativa a formar un govern amb ERC, Illa creu que no es pot equiparar amb el compromís signat pels partits independentistes de no pactar amb el PSC: “No compto amb Esquerra perquè busca la independència, i és un raonament lògic, però no excloc a ningú. No he vetat a ningú”, ha defensat el candidat socialista, qui assegura que no ha descartat dialogar amb ERC: “Però no he d’anar a signar cap document, on no hi ha cap argument en positiu”, ha reblat Illa, que creu que els independentistes han de donar explicacions de per què exclouen el PSC de la política catalana.

El candidat del PSC ha dit que els independentistes ja tenien majoria a Catalunya per estar un any més al govern: “Per què ens han portat a eleccions? Per què no han arribat a un acord per substituir Torra? Per què hi ha hagut divisions a Junts i PDeCAT i van fer fora Chacón del govern? I ara diuen que seguiran fent el mateix, i sense el PSC”, ha carregat. “Això és fer avançar Catalunya? Això és buscar objectius de consens?” És una manera pobra, pobra, pobra de fer política“, ha esbroncat. I els ha recriminat que s’hagin “deixat arrossegar per una entitat extraparlamentària”, en referència a Catalans per la Independència, impulsora del document.

Illa, sobre les acusacions d’haver-se vacunat: “Tot té un límit”

Davant els retrets d’altres candidats per no haver-se fet les proves anticovid per als debats electorals i que hagin posat en dubte si s’ha vacunat, Illa ha dit que ara no té previst anar als tribunals per calúmnies, però ha avisat que “tot té un límit” i que caldrà veure com avança tot plegat.

La ministra González Laya insisteix en què Espanya és una “gran democràcia”

A les 12 h, Illa ha participat en un acte conjunt amb la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, qui en la seva intervenció ha defensat la democràcia espanyola: “No hi ha oportunisme ni demagògia que pugui ocultar que Espanya és una gran democràcia”, ha afirmat després que el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, hagi tornat a insistir aquest divendres que la democràcia espanyola està “limitada”.

González Laya ha remarcat que un país que ha conegut la dictadura “té l’obligació de dir que vivim en una democràcia”. Ha celebrat que ara ho és “gràcies al paper que van jugar també molts catalans en la recuperació de les llibertats” i “el paper que va tenir Catalunya i Barcelona com avantguarda europea a Espanya”. D’altra banda, la ministra ha demanat “un canvi” a Catalunya i ha apressat el país a “apostar per la conviència i les oportunitats compartides”. “És urgent sortir de la resignació d’un govern d’independentistes tremendament avorrit”, ha apuntat.