(ACN/Redacció) El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha afirmat que no hi ha res més “contraindicat per lluitar contra el canvi climàtic que la visió estreta dels qui volen aïllar-se”. En un acte sobre transició ecològica, Illa ha dit que l’emergència climàtica s’ha d’abordar des de la cooperació entre països i que això no concorda amb la visió “tancada” de l’independentisme. “Deien que seríem Dinamarca del sud, i som a la cua en energies renovables”, ha carregat el candidat contra el govern de JxC i ERC.

Illa s’ha reafirmat en el compromís d’impulsar “un nou acord verd per a guiar la transició”. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha lamentat “el poc que s’ha avançat” a Catalunya tot i tenir una societat “que desitja avançar en aquesta direcció”.

Els fons europeus, clau en la transició ecològica

Illa ha apostat també per la rehabilitació energètica d’edificis i per la mobilitat elèctrica i sostenible. El PSC considera que la pandèmia i els 140.000 milions d’euros que ha de rebre Espanya en sis anys poden ser “una palanca d’oportunitats” per fer les reformes necessàries, i establir un nou model de desenvolupament econòmic i productiu que també sigui sostenible ambientalment.

“Un nou acord verd”

En les mesures concretes del programa electoral, el PSC aposta per elaborar un nou acord verd de Catalunya (2020-2030). El nou acord verd català vol “crear 250.000 nous llocs de treball en quatre anys en els sectors digitals, biotecnològics, descarbonitzats i renovables”. També preveu la rehabilitació energètica d’habitatges i el foment de comunitats energètiques d’autoconsum locals als municipis, basades en l’energia solar i eòlica.