L'advocat Ignasi Calbó, fins ara cap de l'Àrea d'Acció Humanitària de l'Agència Catalana de Cooperació al Desnevolupament, comença a treballar com a coordinador del pla de ciutat refugi de Barcelona. Després de la Mercè, ell i l'alcaldessa visitaran les zones de trànsit dels refugiats per Europa i ciutats que n'estan acollint un gran nombre. Mentre que la feina de les ciutat avança, diuen, l'Estat espanyol es mostra inoperant. IGNASI CALBÓ, coordinador del pla Ciutat Refugi de Barcelona "Els estats tenen unes obliggacions que han signat a través dels convenis com els de Ginebra i que han de complir. I el que instem és aque els estats compleixien el seu papaer i no vagin passant setmana en setmana les seves decisions" L'Ajuntament destinarà 10 milions, del gairebé centenar de milions de superàvit, a l'ajuda als refugiats. És una de les mesures del Pla de ciutat refugi que encara s'està ultimant. La voluntat del consistori és ajudar en l'arribada però també treballar en la integració dels refugiats. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Volem que Barcelona no sigui només un lloc d'assistència o d'una primera acollida sinó que sigui una ciutat de drets, una ciutat on les persones que vinguin es puguin incorporar el més aviat possible dins els límits que ens trobem" Tot i l'oferiment de ciutadans per acollir refugiats, Colau ja ha dit que en un primer moment ho faran les entitats.

Barcelona destinarà 10 milions del superàvit d’aquest any a polítiques de suport al refugiat. És una primera mesura del pla d’atenció als refugiats que el govern està preparant en col·laboració amb la resta de grups municipals i amb els serveis socials. L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que la ciutat agafa les regnes de la situació i ha criticat amb duresa la inacció del govern central.

El Pla d’atenció als refugiats estarà coordinat per Ignasi Calbó, que tot just acaba de ser nomenat al càrrec. Calbó també ha reiterat que el paper de les ciutats no pot substituir les obligacions dels estats.

Colau ha explicat que s’ha volgut designar una persona amb molta experiència en assistència al refugiat, com a director del pla barceloní. Calbó ha estat a Síria i ha col·laborat amb Metges sense Fronteres. Darrerament, també ha estat al capdavant de l’Àrea Humanitària de l’Agència Catalana de Cooperació. El nomenament de Calbó també respon, segons Colau, a la necessitat de fer front a un nou repte de ciutat, ja que segons l’alcaldessa ens trobem amb una situació que pot durar anys, ja que Barcelona no serà només una ciutat de pas temporal per als refugiats, sinó que s’ha de treballar també en la integració futura dels que hi arribaran. Colau ha concretat que “Barcelona no serà només una ciutat d’assistència sinó també de drets per als refugiats” i que, per tant, les polítiques per atendre’ls seran estructurals en tots els departament del govern.

Colau visitarà els països on es concentren refugiats

Per acabar de concretar el pla d’atenció, l’alcaldessa ha anunciat que properament viatjarà a les fronteres on es concentren els refugiats i també a les ciutats europees que ja han començat a acollir persones. L’objectiu és compartir experiències, agafar idees per a l’atenció que es farà aquí i teixir una xarxa europea de ciutats acollidores. El viatge es produirà després de les Festes de la Mercè.

Quan comencin a arribar els primers contingents de refugiats Barcelona actuarà com a pol d’assistència  de tots aquells que arribin a Catalunya, i després es decidirà quants es queden aquí i quants es distribueixen per la resta del territori. Fins al 31 d’agost més d’un miler de persones, la majoria d’origen sirià, ja han demanat asil a la ciutat. Els casos són atesos a través del SAIER, el Servei d’Atenció a l’Immigrant de l’Ajuntament.

L’alcaldessa també ha explicat que la resposta dels ciutadans que s’han ofert a acollir refugiats ha estat molt generosa. El correu que es va habilitar per fer-ho ha rebut més de 3.000 missatges. Agraeix als ciutadans la seva generositat però ha explicat que la primera acollida dels refugiats no es farà en cases particulars. Ha concretat que agraeixen especialment els oferiments de pisos buits que tenen alguns ciutadans.

Abans de la roda de premsa, Colau i Calbó s’han reunit amb els presidents dels grups municipals per tractar aquesta qüestió.