El candidat d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha criticat l’empresonament dels líders independentistes i ha assegurat que no vol “presos polítics”. Ho ha defensat durant un míting a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat quan queda menys d’una setmana perquè arrenqui la campanya per a les eleccions generals del 2019. També ha advertit que “les clavegueres de l’Estat” encara existeixen i que són una màquina de mentir.

“No volem que es conegui la democràcia espanyola perquè hi hagi presos polítics. Ens sembla un escàndol que es digui que l’1-O va ser pitjor que el 23-F. No és el mateix que entri un guàrdia civil a trets al Congrés dels Diputats o que es treguin els tancs al carrer.”

Iglesias ha dit que l’1 d’octubre va ser un acte de desobediència, que no és aliena al dret, però ha defensat que ha d’existir proporcionalitat. Ho ha dit en relació amb les penes de presó que demanen per als líders independentistes: “El conflicte a Catalunya se solucionarà dialogant i no per la força”, ha sentenciat.

El líder del partit lila també s’ha referit a Barcelona com un exemple de ciutat del canvi i ha mencionat mesures com la reserva del 30 % d’habitatge protegit en noves promocions o l’impuls de la companyia pública Barcelona Energia.

Colau carrega contra el PDeCAT i ERC

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha participat en l’acte, que s’ha fet sota el lema “Guanyem per avançar”. Colau ha carregat contra el PDeCAT i ERC perquè, segons ella, han prioritzat els interessos electoralistes davant de decisions com els pressupostos generals de l’Estat.

“Els partits independentistes aquí han fallat perquè quan havíem negociat aquests pressupostos, els més socials de la història, van optar pel bloqueig.”

L’alcaldessa també ha criticat que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha complert compromisos com la regulació de lloguers.

Asens acusa Sánchez de ser un camaleó polític

El candidat de Catalunya en Comú el 28-A, Jaume Asens, també ha carregat contra Pedro Sánchez, a qui ha acusat de ser un camaleó polític i ha fet una crida als indecisos socialistes perquè escullin el partit lila a les generals.

“Quan pacta amb Cs es tenyeix de taronja i aleshores ens acusa de populistes […] i permet l’aplicació del 155 a Catalunya. Si pacta amb nosaltres es vesteix de lila i parla de plurinacionalitat, de feminismes, pressupostos socials, etc. […] Al socialista que dubta li diem que no són de fiar perquè si poden escollir, escolliran Cs.”