El ple d’aquest mes de gener aprovarà una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) del 22 de juliol del 2009, que en aquell moment va permetre un canvi en els usos d’aquestes finques. Aquest no serà el pas definitiu, encara faltarà els últims tràmits que depenen de la Generalitat.

A través d’un tuit l’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat la decisió, tot afirmant que era de justícia. “La ciutat estava en deute amb els veïns i veïnes del Casc Antic que mai es van rendir”, ha sentenciat Colau.

L’alcaldessa afirma que l’edifici es destinarà a un equipament escolar per al barri com fa anys que reclamen els veïns. Malgrat tot, reconeix que la finca de moment és de propietat privada. A més, hi ha un litigi jurídic entre propietats, cosa que fa preveure que encara pot trigar a convertir-se definitivament en un equipament públic.

Els edificis, situats al carrer de Sant Pere Més Alt, 13 B, 15 i 17 i al carrer d’Amadeu Vives, 2-8, es van requalificar per a ús hoteler l’any 2009. Però amb l’esclat del cas Palau, el consistori va decidir tornar les finques a l’ús inicial, un tràmit que no s’ha acabat d’enllestir fins ara.

El primer tràmit per desfer la qualificació es va fer al setembre del 2017, quan la Comissió d’Urbanisme va aprovar de forma inicial la modificació del Pla General Metropolità. En aquell moment, tots els grups hi van votar a favor a excepció de Ciutadans, que es va abstenir.

L’anunci ha arribat just un dia abans que es doni a conèixer la sentència del Cas Palau.