Rètol espai entitats casa Taxonera

El tràmit per canviar el nom del barri de la Teixonera per Taxonera, com està registrat en diversos documents històrics, serà més complicat del que semblava. Segons va explicar aquest dimecres el districte d’Horta-Guinardó al consell de barri, caldrà fer una declaració institucional amb el màxim consens entre grups municipals, una declaració que instarà la casa gran, és a dir, l’Ajuntament, a fer els tràmits necessaris per dur a terme el canvi de forma definitiva. Alguns espais com el mercat i el centre cívic ja fa temps que han canviat de forma simbòlica la terminologia a Taxonera, però perquè sigui oficial en tots els rètols del barri encara caldrà esperar un temps.

Segons va explicar la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, “hi havia antecedents de mandats anteriors en què s’havia aprovat ja el terme ‘Taxonera’ però els serveis jurídics ens han comunicat que no es pot aplicar el canvi i cal iniciar de nou tot el procés administratiu”.

L’origen de “Taxonera”

L‘Associació Memòria Taxonera defensa que el nom original del barri prové del cognom de l’industrial sabater Joaquim Taxonera i Cassà, que s’hi va establir fa un segle. Segons Isabel Notó, membre de l’entitat, “ens hem entrevistat amb tots els grups municipals i ens donen suport amb la proposta”. N’hi ha però que ho fan amb matisos, sobretot pel que fa a la qüestió lingüística. I és que l’Institut d’Estudis Catalans insta a adaptar al català normatiu els cognoms quan passen a ser topònims i, per tant, no accepta el terme “Taxonera”, que a més s’hauria de pronunciar com “taxi”, és a dir “taksonera”.

Segons l’entitat històrica, en aquest cas es podria fer una excepció i mantenir la pronúncia original amb el nom canviat. De fet ho han consultat amb l’Arxiu Històric d’Arenys de Mar, d’on era originari Joaquim Taxonera, en què consten documents antics que corroboren la seva versió.