El crespó negre ha lluït tot el dia a la façana del Parlament en record a Heribert Barrera, el primer president de la cambra des del restabliment democràtic. L'anar i venir de persones que han volgut dir un últim adéu al polític ha estat constant durant tot el matí. La pèrdua s'ha sentit especialment a les files del partit que va dirigir, Esquerra Republicana... Però els dirigents de la resta de formacions, entre ells els expresidents de la Generalitat, també han desfilat per la capella ardent per donar el condol a la família. També hi ha fet acte de presència el president Artur Mas, tot i que no se l'esperava, ja que havia suspès la seva agenda oficial per la mort d'una de les seves germanes. Tant els polítics, com els ciutadans anònims han destacat el compromís de Barrera amb Catalunya. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'UxB "Era un patriota sense eufemismes, que deia les coses clares que no tenia embuts". XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És un dia trist però la seva manera de pensar i fer política ha de ser un exemple per a tots nosaltres". Les fortes conviccions de Barrera han quedat ben patents en l'acte de comiat, quan s'ha projectat, davant d'un auditori ple a vessar, el discurs inaugural que va pronunciar durant la constitució de la primera legislatura. Durant l'acte, Jordi Pujol ha elogiat la coherència i el coratge polític del desaparegut. JORDI PUJOL, expresident de la Generalitat "Catalunya viu un moment difícil, sotmesa a molta pressió econòmica, social i demogràfica. Això pot repercutir en la cohesió...El record de Barrera i la reflexió sobre els seus advertiments ens pot ser útil" NÚRIA DE GISPERT, presidenta del Parlament de Catalunya Els Segadors han tancat l'acte, seguits de crits espontanis a favor de la independència que tant reclamava el difunt president de l'hemicicle. Després del comiat institucional, les despulles de l'històric dirigent d'Esquerra Republicana han estat traslladades a Reus, on ha estat enterrat. Us ho ha explicat des de Parlament de Catalunya, Eva Vial.

La capella ardent ha obert puntualment a les 10 h i, des d’aleshores, el degoteig de polítics i persones anònimes que s’han acostat a acomiadar l’exdirigent d’ERC ha estat constant. Els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla, representants d’Esquerra Republicana de Catalunya com Joan Puigcercós i Jordi Portabella, el conseller Francesc Xavier Mena i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han estat algunes de les personalitats que han desfilat per la capella. També hi ha anat el líder del partit xenòfob Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, que ha estat escridassat a la sortida per un grup de joves independentistes. Des que es va fer pública la mort de Barrera, la política catalana no ha deixat de valorar la tasca important de l’expresident en la llibertat del país.

El president de la Generalitat, Artur Mas, havia anul·lat els actes previstos per avui atès que la seva germana, Núria Mas, va morir ahir a la tarda a Barcelona “després d’una llarga malaltia”. Cap a les 13 h, però, el president s’ha presentat al Parlament per donar el condol a la família de Barrera.

Acte de comiat

La capella ardent ha tancat a les 14 h i dues hores més tard s’ha fet l’acte oficial de comiat a l’expresident Barrera. L’auditori del Parlament i les diverses sales habilitades a la cambra per seguir l’acte en directe s’han quedat petites per acollir tots els polítics i ciutadans en general que han volgut ser-hi presents.

Després del cant de la Senyera, ha pres la paraula l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que ha destacat les fermes conviccions d’Heribert Barrera al llarg de tota la seva vida. Pujol ha descrit Barrera com un polític a qui no el guiava l’ànsia de poder per a ell o per al seu partit, sinó la defensa dels seus principis. L’expresident ha recordat que, malgrat que resistia bé les crítiques, mai no renunciava a la seva manera de ser, de parlar i de fer. Pujol ha cridat a escoltar “les reflexions sobre els temors de Barrera, la importància de les quals alguns no vam saber calibrar en el seu moment”.

Després de sentir la interpretació de diverses peces de música clàssica, als monitors s’ha pogut veure la primera intervenció d’Heribert Barrera com a president del Parlament de Catalunya, el 10 d’abril de 1980. A continuació, l’actual presidenta de la cambra, Núria de Gispert, ha agraït el “testimoni lúcid i generós al servei de Catalunya” de Barrera.

L’acte s’ha clos amb l’himne dels Segadors i un crit general de “Visca Catalunya lliure!”. També s’han sentit crits d’independència. Després d’aquest acte al Parlament de Catalunya, les restes mortals d’Heribert Barrera s’han traslladat al cementiri de Reus per rebre sepultura en un acte privat.