L'alcalde Jordi Hereu ha portat al ministre de Justícia, Francisco Caamaño, les seves propostes per acabar amb el principal focus d'inseguretat a la ciutat: la pràctica de furts de manera reiterada. En ple debat per la reforma del codi penal, el ministre s'ha compromès a impulsar tres mesures. Una d'elles estableix una nova figura, la del grup organitzat amb la finalitat de robar. Fins ara era molt difícil obrir un expedient a aquest tipus d'associacions. El nou supòsit legal convertiria automàticament els furts d'aquest grup en delicte. Una altra proposta que el ministre veu amb bons ulls ha estat les ordres d'allunyament als lladres que delinqueixin reiteradament en una zona. Si vulneren l'ordre cometen un delicte que els pot portar a presó. Fins ara les ordres d'allunyament d'aquest tipus depenien de la perícia del jutge, només se n'ha tirat endavant una i finalment sense èxit, si finalment el codi penal ho estipula, les coses seran més fàcils.

Després de més d’una hora i mitja de reunió amb Hereu al Ministeri de Justícia, Caamaño considera la possibilitat d’introduir en la reforma en marxa del Codi Penal que qui cometi furts o sostraccions de manera habitual tingui aparellada a la pena alguna mesura d’allunyament dels llocs on comet la falta, de manera que, si torna a aparèixer per la zona, es produeix un trencament de condemna i això és ja un delicte.

Contra les bandes de delinqüents
Caamaño ha informat a Hereu que el Codi Penal, que està en tramitació a les Corts Generals, preveu la nova figura dels grups criminals, que converteix en delicte l’activitat de grups d’un mínim de tres persones que cometen de manera reiterada faltes i accions menors.

L’alcalde ha valorat tots aquests canvis com “un gran avenç”, perquè permetran perseguir millor la petita delinqüència que “genera inseguretat i generalitza la percepció d’inseguretat” a Barcelona. Hereu ha apuntat que, si no, existeix el risc de generar un sentiment d’impunitat en els casos de comissió de furts de manera habitual per persones que els cossos policials i les associacions de veïns arriben a conèixer bé.