La consulta sobre la diagonal s'ha emportat per davant el número dos de l'Ajuntament. Carles Martí, un dels pilars del govern municipal deixa les seves responsabilitats i renuncia a l'acta de regidor. Martí ha entomat en primera persona la responsabilitat per idear i dissenyar la consulta. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Jo li demano al primer tinent d'alcalde, Carles Martí, que efectivament cessi en les seves responsabilitats en el govern de la ciutat de Barcelona." CARLES MARTÍ, primer tinent d'alcalde "Jo sóc el responsable polític últim del que s'ha desenvolupat al voltant d'aquesta consulta i per tant, doncs, com que jo sóc el responsable jo sóc el que ha d'assumir les seves conseqüències quan s'ha demostrat que era una equivocació política de primer ordre." Martí no és l'únic, també marxarà la gerent de d'administració electrònica Pilar Conesa per les incidències tècniques. Aquesta és, de moment, la resposta d'Hereu a uns resultats que enten com alguna cosa més que una decisió urbanística. Diu que els ciutadans han parlat clar i que es demostra que el govern no està en sintonia amb les necessitats dels barcelonins. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Crec que hem d'entendre un missatge que va més enllà. Estaríem sords si diguéssim que només queda en escollir una de les opcions de la propia consulta ciutadana". "Vam preguntar per estar més propers i tothom ens ha dit que això era un símbol que estavem més allunyats". També el segon tinent d'aclcalde, l'ecosocialista Ricard Gomà ha dit que cal assumir el que han dit els ciutadans. RICARD GOMÀ, segon tinent d'alcalde "Amb humilitat, amb molta humilitat. Sense prepotència i amb proximitat haurem de llegir raons, treure conclusions i seguirem aprenent del procés" Aquesta setmana es concretarà fins on arriba aquesta crisi de govern. Amb les eleccions municipals, just d'aquí un any, Hereu ha dit que vol més canvis, el de Carles Martí potser només és el primer.

L’alcalde de Barcelona ha afirmat que el resultat de la consulta és inapel·lable. Gairebé un 80% dels barcelonins i barcelonines han votat l’opció C, contrària a les dues opcions de reforma de l’avinguda de la Diagonal que “han quedat clarament en minoria” i això vol dir que “no la transformarem ara i aquí”.

“No era la pregunta adecuada ni el moment adequat”

Hereu n’ha fet una segona lectura d’aquesta consulta. Reconeix que “la ciutadania ha dit que no era la pregunta pertinent ni el moment pertinent”.

El resultat, ha dit, “és un símbol de l’allunyament de les preocupacions generals” i ha recordat que aquest sempre ha esta l’objectiu del govern. Per això, Hereu ha anunciat que comença una nova etapa en què caldrà “enfortir la proximitat i les polítiques per afrontar la pitjor crisi econòmica”.

Una consulta pionera amb errors

Pel que fa al vessant tècnic de la consulta, Jordi Hereu ha reconegut que hi ha hagut errors que una ciutat com Barcelona no es pot permetre. Per aquest motiu, la gerent dels sistemes d’informació de l’Ajuntament, Pilar Conesa, ha presentat la seva renúncia. L’alcalde l’ha acceptada però també demanarà responsabilitats a les empreses de serveis que hi han participat.

A banda de l’autocrítica, Hereu ha apuntat que som davant de la primera consulta ciutadana de Barcelona, un “procés innovador, pioner i arriscat”, i n’ha defensat els valors democràtics, la seguretat jurídica i la independència respecte els òrgans que l’han impulsat.

El soci de govern, ICV-EUiA, volia la reforma per lluitar contra la crisi

El segon tinent d’alcalde, Ricard Gomà, ha comparegut al costat de l’alcalde Hereu per fer la lectura política dels resultats de la consulta de la Diagonal. El líder municipal d’ICV-EUiA ha subratllat que els ciutadans no han trobat oportuna la transformació de l’avinguda en l’actual context crisi econòmica i retallada del dèficit.

Per a Gomà, el govern municipal no ha estat capaç de traslladar a la ciutadania que l’aposta per la transformació de la Diagonal també era una manera d’impulsar la recuperació econòmica de la ciutat. En tot cas, el líder ecosocialista ha insistit en què el govern municipal entén i assumeix perfectament el resultat de la consulta.