Vuit agents de la Guàrdia Civil han entrat aquest dijous al matí a la seu del Diplocat, a l’avinguda Diagonal. N’escorcollen els despatxos per ordre del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, el mateix que investiga els preparatius del referèndum. Hi busquen documentació relacionada amb la contractació d’observadors internacionals per a l’1-O. Segons un informe de la Guàrdia Civil, aquella supervisió va costar prop de 120.000 euros.

Just aquesta setmana, el Govern espanyol, en aplicació de l’article 155 de la Constitució, va aprovar adoptar mesures per tancar el Diplocat. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar dimarts una ordre del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació per la qual “s’adopten mesures en relació amb la liquidació del Patronat Catalunya Món – Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat)”.

“La meva sensació és que això és un acte de propaganda pura i dura”, ha denunciat Martí Estruch, excap de comunicació del DIPLOCAT. Ha explicat que la Guàrdia Civil i la sindicatura de comptes ja havien entrat abans a la seu de la institució i se n’havien endut documentació. Per això considera que “es tracta de demostrar qui té el poder i qui aplica el 155 amb plena eficàcia“.

L’última operació que va fer la Guàrdia Civil a Catalunya, en relació amb el referèndum de l’1-O, van ser els escorcolls a la seu d’Òmnium Cultural, el 15 de març.