JAUME ASENS, portaveu de Guanyem Barcelona "No va haver-hi un veto explícit. Es va fer una menció molt genèrica a les persones que havien tingut responsabilitats en la marca Barcelona, però van deixar la porta oberta. Veurem si en aquest propers mesos aquestes arestes o aquests recels es van polint i es pot arribar a una entesa, amb aquest actors i amb la resta".

Guanyem Barcelona ha recollit les signatures abans del 15 de setembre, la data que s’havia fixat per obtenir els suports. El portaveu de la Plataforma, Jaume Asens, ha explicat que l’objectiu és “construir una candidatura de confluència de cara a les eleccions municipals de 2015” i ara, un cop obtingut el suport ciutadà caldrà “esperar si responen els actors que volem interpel·lar”.

Els principals barris d’on procedeixen les signatures són la Vila de Gràcia, el Raval, el Poble Sec, Sants, l’Antiga Esquerra de l’Eixample i la Sagrada Família.

Per tal de teixir la candidatura unitària, Guanyem compta ja amb el suport de la Xarxa ciutadana Partit X i ha iniciat contactes amb el Procés Constituent, Podem i ICV-EUiA, uns partits que han de debatre la decisió internament però que ja han fet pública la intenció de participar-hi. La Candidatura d’Unitat Popular ha mostrat la voluntat de participar-hi tot i que té algunes reserves si també hi participa Iniciativa. Asens creu possible que aquestes reserves se superin en el procés de negociació. Pel que fa a Esquerra Republicana de Catalunya, Asens no descarta arribar a acords en un futur. Per a Guanyem Barcelona l’ideal seria haver arribat a un gran consens en quatre o cinc mesos.

Jornades sobre transparència política

El primer pas per buscar suports es concretarà a partir del 16 de setembre amb l’organització de les primeres jornades sobre el compromís ètic, en què participaran membres d’ICV-EUiA, del Procés Constituent, Podem, la Xarxa ciutadana Partit X i també es preveu que hi assisteixin representants de la CUP. Durant la trobada, oberta a la ciutadania, es tractaran temes com la transparència democràtica i les noves formes de fer política. Per això es volen impulsar acords que tractin aspectes com la limitació de sous i mandats, el finançament de partits, les portes giratòries (el pas de la política a l’empresa privada) o la duplicitats de càrrecs. Segons Asens, cal treballar per “eliminar els privilegis de la que s’ha anomenat la casta de professionalització de la política i l’acumulació innecessària de càrrecs”.

La plataforma es va presentar en societat al mes de juny amb tres cares visibles, l’exportaveu de la PAH, Ada Colau; el catedràtic de ciència política a la UAB, Joan Subirats, i l’advocat Jaume Asens.