El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el decret llei que regula el nou impost de la plusvàlua, després que el Tribunal Constitucional tombés parcialment l’impost anterior per no ajustar-se a dret. Ho ha anunciat la portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres: “És una llei molt positiva”. L’entrada en vigor de l’impost serà l’endemà de publicar-se al BOE. Com que aquest dimarts (9 de novembre) és festiu a Madrid, això significa que el nou impost de la plusvàlua es començarà a cobrar el dimecres, 10 de novembre.

La portaveu del Govern ha assegurat que l’impost, que ara s’ajusta a criteris constitucionals, “donarà tranquil·litat als ajuntaments, que no hauran de retallar inversions” perquè podran reprendre el cobrament de la plusvàlua, però que també “donarà tranquil·litat als ciutadans”, arran de la nova fórmula per calcular l’impost. A diferència del que passava abans, ara si la venda d’un immoble no genera un benefici al titular, aquest no haurà de pagar ni un sol euro.

A més, la nova llei donarà la possibilitat als ciutadans de triar amb quina fórmula vol calcular l’impost (en cas que sí que hi hagi un benefici): d’una banda, hi haurà l’opció de multiplicar el valor cadastral per uns coeficients adaptats a la realitat immobiliària del municipi en qüestió i, de l’altra, també hi haurà l’opció de calcular l’impost a partir de la diferència entre els preus reals d’adquisició i de venda.

“El pas és positiu, però no tot està resolt”

El regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha estat un dels primers representants municipals a valorar l’anunci del Govern espanyol. Tot i que Martí ha assegurat que “el pas és positiu“, també ha avisat que “no tot està resolt amb aquest decret“, i ha instat a iniciar un procés legislatiu perquè els ajuntaments aspirin “a situar-se en la mateixa capacitat de recaptació que fins ara“. En qualsevol cas, Jordi Martí ha celebrat la notícia: “Ha estat una reacció ràpida”.