La major part dels 10,5 milions d’euros de superàvit que el govern va destinar a l’atenció dels refugiats s’utilizaran per a la creació d’habitatge social, concretament 7,4 milions. La resta es destinaran al reforç de diverses àrees: dos milions i mig a beques menjador del Consorci d’Educació, mig milió a convenis amb entitats que es dediquen a l’ajuda de les persones refugiades i 70.000 euros a reforçar el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).

El coordinador del pla Barcelona, ciutat refugi, Ignasi Calbó, ha lamentat que a Espanya només hagin arribat 12 dels refugiats que es preveien reubicar en els propers dos anys i, en aquest sentit, assegura que “el govern central no es mou i que l’única política que ha dut a terme és externalitzar la gestió de l’acollida de refugiats a tres grans ONG”. Per això, diu, “és impossible coordinar-se amb una administració que no té voluntat de gestionar aquesta crisi i seguim sense saber el calendari d’arribada de refugiats ni els criteris amb què es distribuiran”.

L’oposició considera que el govern està improvisant en la gestió dels refugiats i que no en va calcular prou bé l’arribada. El portaveu d’Esquerra Republicana, Jordi Coronas, ha lamentat que els 10,5 milions d’euros hagin hagut d’acabar en altres partides i, en aquest sentit, ha dit “fum, fum, fum amb el tema dels refugiats”, aprofitant la proximitat del dia de Nadal. Des de Convergència i Unió, el regidor Jordi Martí ha recordat a l’executiu que el seu grup ja va alertar el govern que “van planejar uns diners que eren impossibles de gastar abans que acabés el 2015“. Des de Ciutadans, Francisco Sierra ha dit al govern “que planifiqui amb dades reals i que tingui en compte la dimensió real del problema”.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha dit al govern que “s’aprofiti l’impacte mediàtic de l’alcaldessa Ada Colau per demanar a l’Estat que vinguin refugiats a Barcelona i que es comenci a treballar per exigir i donar suport a una política integral d’asil. En canvi, des del PP, Àngels Esteller, assegura que la crisi dels refugiats és un problema internacional i ha defensat el govern de Mariano Rajoy. Ha assegurat que “l’Estat té els equips preparats per a l’arribada de nouvinguts” i que el problema és que “Espanya ha d’anar a buscar-los a Grècia i Itàlia i no hi són“, diu. La cap del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, ha alertat que “Barcelona està molt lluny de ser una ciutat d’acollida, ja que la població immigrada continua sent molt alta i està desafavorida, perseguida i criminalitzada” per la llei d’estrangeria.

El coordinador de Barcelona, ciutat refugi, Ignasi Calbó, ha defensat la feina que el govern ha fet fins ara. Ha explicat que s’han catalogat i reforçat els recursos disponibles per estar preparats quan arribin refugiats i ha dit que a partir del gener de 2016 hi haurà una persona que coordinarà tota l’oferta de voluntaris.