(ACN) “Que l’Estat perdi tota esperança. Si l’assassinat de Companys no va significar la renúncia dels anhels de llibertat, tampoc ara, i menys que mai, no hi renunciarem”. Amb aquestes paraules, el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha homenatjat l’expresident afusellat avui fa 80 anys, en l’acte en què el govern ha col·locat una llamborda Stolpersteine davant la façana de la Generalitat.

La consellera Meritxell Budó ha asseverat que Catalunya “no defallirà”, malgrat la “represàlia i les amenaces” de l’Estat, i ha posat com a exemple la inhabilitació de Torra. Per la portaveu del govern, la col·locació de la llamborda és una “mostra més” de la voluntat col·lectiva de mantenir viu el record de Companys. Per la seva banda, Torra ha instat el Govern espanyol a demanar perdó, en nom de l’Estat, a la família de l’expresident afusellat, al poble de Catalunya, i als milers de catalans morts a l’exili i als camps nazis o a presons.

Torra també ha lamentat que s’hagi tardat tant a posar la llamborda en record de Companys, i ha demanat que també se’n posin per als 700 catalans i catalanes deportats als camps de concentració nazis.”No hi pot haver superació dels fets sense reparació. La ferida estarà oberta fins que l’Estat assumeixi el gest de reparació col·lectiva, que després de la suposada Transició encara segueix pendent”, ha conclòs.

llamborda homenatge Lluís Companys

Un acte “per tancar el cercle”

La presidenta de l’Associació d’Amistat entre Colònia i Barcelona, Heike Keilhofer, ha subratllat que l’acte d’aquest dijous ha servit per “tancar un cercle”: “Companys va fugir de la Generalitat i va ser capturat pels alemanys i extradit a Espanya per ser afusellat. Gràcies al projecte Stolpersteine, ara Companys torna a l’entrada de Palau per donar vida a la memòria històrica”.  Keilhofer ha lamentat que “massa poques persones” a Alemanya saben que els feixistes van guanyar la guerra a Espanya amb el suport del dictador germànic, Adolf Hitler.

Llamborda homenatge Lluís Companys

Abans dels parlaments institucionals, la presidenta de l’Associació d’Amistat entre Colònia i Barcelona ha lliurat a Mariona Companys, familiar de l’expresident, la llamborda Stolpersteine. Ella mateixa l’ha col·locada a terra davant de la façana del Palau de la Generalitat, al costat de Torra, les conselleres Budó i Ester Capella, i el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa. Estava previst que també hi assistís el vicepresident del Generalitat, Pere Aragonès, però tenia un altre acte al Parlament. A dins de Palau, el govern ha lliurat a Mariona Companys el document que acredita la nul·litat del judici polític del franquisme del president Companys.