El primer pas és que el Parlament de Catalunya comuniqui al rei la investidura de Quim Torra, cosa que es farà per escrit. El president de la cambra, Roger Torrent, ha anunciat que no es reunirà presencialment amb el monarca, com s’ha fet des de l’any 80, sinó que li comunicarà la investidura de Torra per escrit. Roger Torrent ha explicat que ho fa perquè Felip VI ja va declinar la petició d’audiència enviada per l’anterior presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Firma del rei i presa de possessió del càrrec

Un cop notificada la investidura, el rei ha de signar el nomenament de Quim Torra com a 131è president de la Generalitat. Ho pot fer aquest mateix dimarts, però no hi ha un termini fixat que l’obligui i, per tant, el nomenament es podria demorar uns dies. En qualsevol cas, després de la firma del rei, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), Torra tindrà un màxim de cinc dies per prendre possessió del càrrec. En el millor dels casos, ho farà dimecres i, per primera vegada, amb absència de l’anterior president ja que Carles Puigdemont continua a l’estranger per evitar ser detingut.

Nomenament del nou govern

Amb l’acte de possessió del càrrec, Torra es convertirà oficialment en el nou president de la Generalitat i li pertocarà nomenar la resta de membres del govern català. Entre els noms que han transcendit, destaquen els d’Elsa Artadi (JxC) i Pere Aragonès (ERC) que, probablement, ocuparan càrrecs amb pes. Pot ser que també s’intenti que Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Puig tinguin llocs simbòlics al govern, tot i que el Tribunal Suprem podria inhabilitar-los un cop ratifiqui els processaments per rebel·lió.

Si Torra pren possessió del càrrec dimecres, entre dijous i divendres podria nomenar els nous consellers de la Generalitat i, per tant, abans que acabi la setmana Catalunya tindrà nou govern.

Aixecament de l’article 155

Amb Quim Torra com a president i el nou govern format, en principi s’aixecarà l’aplicació de l’article 155 que ha intervingut les institucions catalanes des de fa set mesos. El cert, però, és que Ciutadans ja ha demanat al Govern espanyol una reunió perquè mantingui el 155 a Catalunya.