El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha explicat que hi ha 7.235 voluntaris, des de responsables de l’Administració fins a coordinadors locals o de barri, que vetllaran perquè tot funcioni. També ha anunciat que diumenge el síndic de greuges i un conjunt d’observadors internacionals estaran observant el desenvolupament de tota la jornada i si es respecten els drets fonamentals. “Que tothom estigui tranquil”, ha dit Turull, “que tothom que vulgui votar, votarà”.

El conseller també ha afegit que, com passa en les altres votacions, no es pot saber si tots els membres de la mesa han rebut la notificació pertinent, ni tampoc si els cridats a estar-hi hi acudiran. De tota manera, ha dit Turull, en situacions d’absències s’aplicarà la llei electoral, que ja  preveu com solucionar aquestes situacions.

Sobre la Sindicatura Electoral i el recompte dels resultats, el govern ha explicat que hi haurà un mecanisme segons el qual persones que “responen amb la seva credibilitat acadèmica i professional” acreditaran el resultat. La llista de noms, però, no es farà púbica fins al mateix 1 d’octubre per evitar la repressió de l’executiu espanyol. Sobre aquesta qüestió Junqueras ha criticat que el govern del PP s’hagi encarregat de “trinxar les garanties que s’havien preparat”.

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, s’ha mostrat convençut que “els ciutadans podran votar” passi el que passi, encara que es vulgui impedir l’obertura d’un col·legi o la constitució d’una mesa “hi haurà alternatives”, ha dit. Per tant, Junqueras considera que “hi ha moltes maneres de votar” i que, per tant, els resultats del referèndum de diumenge “tindran tota la validesa que els pertoca”.

El conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, ha estat l’encarregat de fer la declaració en anglès adreçada a la premsa internacional. Romeva ha insistit que “no és il·legal” fer aquest referèndum. “Això no va sobre la independència sinó sobre la democràcia”, ha afegit. Per Romeva, “aquí tenim dos projectes enfrontats. Un és democràcia, que vol dir: ‘preguntem, escoltem i actuem d’acord amb el que han dit’; d’altra banda, tenim una negació de la realitat i una resposta opressiva”.

“Urnes homologades per la comunitat internacional”

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ja ha valorat les urnes presentades aquest divendres. Assegura que són “urnes homologades per la comunitat internacional” i que són de plàstic, ha dit, “com a la majoria de països”. Pel president de l’entitat sobiranistes aquestes urnes tenen “totes les garanties” i compten amb “els precintes necessaris” perquè noméss els responsables de la mesa electoral pugin obrir-les per iniciar el recompte.

 Crítiques dels periodistes per fer una roda de premsa de pagament

La roda de premsa en què s’han explicat els detalls del dispositiu de l’1-O s’ha fet a la nova seu que Mediapro ha obert a Barcelona, on es vol fer pagar 10 euros als periodistes que vulguin cobrir els actes que s’hi celebrin. Des del Col·legi de Periodistes han rebutjat que la Generalitat faci pagar per poder cobrir aquest tipus d’actes informatius, i han demanat al govern que rectifiqui. Segons ha explicat el conseller Turull,  van triar fer la compareixença a  l’International Press and Broadcasting Center perquè Mediapro els ho va oferir, i perquè van considerar que seria més còmode per als mitjans locals i internacionals.