barcelona

(ACN / Redacció) Falta menys d’un mes perquè decaigui l’estat d’alarma —el paraigua jurídic sota el qual s’han impulsat les diverses restriccions per afrontar el coronavirus— i el Govern espanyol manté i repeteix que en cap cas no es tornarà a renovar. Davant les inquietuts d’algunes comunitats autònomes que temen quedar-se sense seguretat jurídica per impulsar —si s’escau— més limitacions per frenar la quarta onada, aquest dijous la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, els ha enviat un missatge de tranquil·litat: “Excepte el confinament a casa nostra, gairebé tota la resta és possible amb la legislació sanitària vigent i amb la capacitat de coordinació que hem desenvolupat”, ha assegurat.

En aquest sentit, Carmen Calvo ha assegurat aquest dijous a Canal Sur TV que les comunitats autònomes disposaran de mecanismes “coordinats” per poder tancar perimetralment els territoris un cop expiri l’estat d’alarma el 9 de maig. “Si el Consell Interterritorial decideix que hi ha alguna comunitat en situació d’incidència particular pot adoptar el que s’anomena acció coordinada, que la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha dit que és d’obligat compliment”. Un dels punts, però, que genera més dubtes és què passarà amb el toc de queda nocturn i que en el cas de Catalunya està fixat entre les 22 i les 6 h del matí.

Diversos governs autonòmics han transmès la seva preocupació perquè les seves decisions quedaran a mans dels tribunals de justícia a partir del 9 de maig i que en ocasions anteriors han emès sentències contradictòries segons el moment i el territori. La vicepresidenta no comparteix aquests temors perquè, segons han dit els jutges, “en un 99 % dels casos” han donat suport a les mesures.