Davant la tornada a la feina la setmana vinent dels treballadors no essencials, el Govern espanyol ha publicat una guia de bones pràctiques per evitar contagis per coronavirus als llocs de treball. Pel que fa als desplaçaments, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que s’han d’evitar les aglomeracions i, per tant, recomana anar a la feina caminant o en transport privat, prioritàriament. A més, per als qui hagin d’agafar el transport públic es repartiran 10 milions de mascaretes a les principals estacions.

La policia farà el repartiment de les mascaretes

Després que aquest divendres ja ho anunciés Illa, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat que el repartiment dels 10 milions de mascaretes higièniques es farà a partir de dilluns -dimarts en el cas de Catalunya- a les principals estacions metro, tren i autobús. A més, ha concretat que, per garantir que el repartiment es fa sense incidents, anirà a càrrec dels diferents cossos de seguretat de tot l’estat, això inclou tant les policies autonòmiques com les locals.

Les mascaretes no són necessàries si vas a peu

Marlaska ha volgut deixar clar, també, que les mascaretes es repartiran a aquelles persones que no tinguin alternativa i que hagin de traslladar-se en transport públic. El ministre de Sanitat, per la seva banda, ha assegurat que l’ús de la mascareta no és tan necessària en el cas dels desplaçaments a peu o en vehicle privat, això sí, en aquest últim cas es recomana que només viatgi una persona per cada fila de seients.

Guia de bones pràctiques als llocs de feina

El ministre Illa ha tornat a ressaltar que Espanya no es troba en fase de desescalada de la pandèmia, sinó que es troba en una fase de contenció i de confinament. Per això, davant la tornada a la feina dels treballadors no essencials el Govern espanyol vol que els ciutadans segueixin la guia de bones pràctiques als llocs de treball que ha editat. Les recomanacions passen per respectar les distàncies de seguretat, rentar-se les mans sovint i mantenir fortes mesures higièniques a la feina. A més, es demana a les empreses que siguin estrictes en l’aplicació dels seus plans de contingència  per evitar la propagació del coronavirus.

Pel que fa als treballadors, Illa ha demanat que les persones que tinguin símptomes compatibles amb la malaltia covid-19 no vagin a treballar ni tampoc aquells que hagin tingut contacte amb persones afectades. També ha demanat a les empreses que facilitin que els treballadors entrin de manera esglaonada i que garanteixin els equips de protecció individual quan els riscos no puguin evitar-se.