(EFE) El govern socialista de l’alcalde Jaume Collboni ha rebutjat que “per la seva banda” hi hagi vinculació entre el principi d’acord de governança aconseguit amb el grup d’ERC a l’Ajuntament i la investidura del proper president de la Generalitat o de les situacions polítiques a Catalunya o a Espanya. Fonts properes al govern municipal han assenyalat aquest divendres que aquest acord és en “clau Barcelona” i és conseqüència del pacte aconseguit amb els republicans per al primer pressupost del mandat, el d’aquest any 2024, “ja pensat per a una situació —política— complicada”.

Han destacat que, amb més de 3.800 milions d’euros, el pressupost els permet posar èmfasi en la tasca executiva i que governar en minoria dificulta dur a terme canvis legislatius d’afers com la reserva del 30 % d’habitatge social de noves promocions o grans reformes d’habitatges —aprovada per l’anterior govern municipal—, o de la nova ordenança de civisme.

El govern no es pronuncia sobre les “vicissituds” d’ERC

Les mateixes fonts han eludit fer cap comentari sobre l ‘ajornament del congrés de la Federació de Barcelona d’ERC que aquest dijous havia de decidir si els republicans entraven a formar part del equip de Collboni, com preveu el preacord aprovat dimarts per l’executiva de la federació republicana, amb el vot a favor de 20 dels seus 24 membres.

Per “respecte als processos interns dels partits” tampoc no han volgut pronunciar-se sobre les “vicissituds” d’ERC. Tampoc sobre les declaracions de l’expresident d’ERC a l’Ajuntament Ernest Maragall, que ha defensat aquest divendres l’ajornament del congrés extraordinari per tenir en compte “tots els elements sobre la taula”, entre els quals les negociacions per a la investidura del president de la Generalitat.

No descarten que la situació no s’aclareixi fins passades les vacances

L’entorn de l’alcalde Jaume Collboni ha insistit que són els republicans els que han de decidir si l’aproven i entren al govern municipal o no i quan. Per això, no descarten que la situació del govern no s’aclareixi fins després de les vacances d’estiu. Si els cinc regidors d’ERC s’incorporen al govern municipal, Jaume Collboni governaria en minoria amb 15 (10 socialistes i cinc d’ERC) dels 41 regidors del consell municipal de Barcelona.