Hermitage

El govern municipal de Barcelona ha tancat la porta definitivament al projecte inicial de l’Hermitage al port de Barcelona. Després que el Consell d’Administració de la institució portuària tirés pel dret atorgant la concessió de la nova bocana a l’Hermitage, l’executiu d’Ada Colau ha deixat sense efectes aquest acord denegant el conveni entre Ajuntament i Port, tràmit imprescindible perquè l’Hermitage tirés endavant. “El Port s’ha precipitat”, ha dit la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, qui assegura que a partir d’ara s’obre una “nova etapa” per acordar un nou projecte en què hi hagi la implicació d’altres actors com per exemple el Gran Teatre del Liceu, i en un espai més gran que el de la nova bocana.

“En aquesta parcela no hi cap”

Janet Sanz ha estat clara: la iniciativa que els impulsors de l’Hermitage volen desenvolupar no té cabuda als 12.000 m2 de la nova bocana: “En aquesta parcela no hi cap“. Per això, i malgrat deixar sense efecte la concessió a l’Hermitage, el govern municipal ha estés la mà al Port de Barcelona i a la resta d’actors privats per aconseguir un “projecte nou on hi hagi el Liceu i més coses“, amb més espais i un edifici central més gran.

Sanz ha explicat que, en comissió de govern, s’ha decidit denegar el conveni entre Ajuntament i Port, un tràmit que era imprescindible perquè el projecte de l’Hermitage aprovat per la institució portuària acabés sent una realitat. Alhora, després que s’atorgués la concessió, el consistori també ha decidit denegar les al·legacions presentades contra els informes urbanístics i de mobilitat que va sol·licitar el govern de Barcelona per rebutjar el projecte.

Discrepàncies entre els comuns i el PSC

Ara bé, no hi ha hagut acord entre els dos socis de govern per tancar definitivament la porta al projecte inicial de l’Hermitage: mentre BComú hi ha votat a favor, el PSC s’ha abstingut. La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Laia Bonet, també creu que el Port va precipitar-se, però ha puntualitzat: “El que no podia passar és que l’Ajuntament també es precipités“. La regidora socialsita assegura que aquest acord de govern dona un “missatge negatiu” perquè posarà “pals a les rodes” a l’hora de consolidar l’aliança entre l’Hermitage i el Gran Teatre del Liceu. A més, adverteix que els impulsors de l’Hermitage poden acabar portant el cas als jutjats.

Malgrat les diferències entre els dos partits de govern, Sanz assegura que tots dos grups coincideixen que cal “obrir una nova etapa” i que hi ha “voluntat política” per aconseguir una proposta millor.

La decisió municipal ha rebut resposta per part del Port, que no llança la tovallola i diu que reforçarà l’aliança Hermitage-Liceu per a un pol cultural.