El govern municipal se sent frustrat pel projecte d’un tanatori a les casernes de Sant Andreu que no comparteix. Així ho ha expressat el regidor Eloi Badia en la Comissió d’Urbanisme d’aquest dimarts, en què ha admès que l’executiu municipal no té marge per aturar l’equipament funerari. “No ens n’hem sortit, no ho hem pogut parar i aturar el projecte és molt difícil”, ha afirmat Badia. El tanatori s’ha de fer en una parcel·la on Ajuntament i veïns van pactar el 2006 fer-hi un alberg juvenil.

Els terrenys són propietat del Consorci de la Zona Franca, que els va subhastar el 2018 i van quedar en mans de la funerària Mémora, que hi vol fer un tanatori amb quatre sales de vetlla. “No és l’equipament que voldríem en aquella ubicació”, ha explicat Eloi Badia, que ha reconegut que malgrat les reunions fetes amb el Consorci, no s’ha pogut aturar la venda d’una parcel·la a una activitat que compleix la normativa vigent. “Seguirem fent esforços, però he de ser caut a l’hora de valorar l’èxit”, ha afegit Badia, que veu difícil expropiar la parcel·la i pagar indemnitzacions.

“Un incompliment flagrant”

El debat a la Comissió ha arribat a través d’ERC, que ha plantejat aturar la venda de la parcel·la on s’ha de fer el tanatori i elaborar un pla especial que reguli els equipaments funeraris a la ciutat. Els dos grups de govern (BComú i PSC) hi han votat en contra, però el text s’ha aprovat amb els vots d’ERC, Junts i Ciutadans, mentre que el PP i Barcelona pel Canvi s’han abstingut. Eloi Badia ha recordat que el 2017 es va aprovar una ordenança de serveis funeraris i s’ha compromès a treballar per a un “major control” d’on es poden fer aquestes activitats.

“Hi havia un compromís de l’Ajuntament i ara la culpa és del Consorci de la Zona Franca?”, s’ha preguntat Jordi Coronas (ERC), que ha recordat que aquest ens el formen el consistori i el Govern espanyol: “Hi ha hagut un incompliment flagrant i no pot haver-hi submissió i resignació, sinó lluita fins al final”. Mentre que tots els grups s’han mostrat partidaris de fer un pla especial que reguli l’activitat funerària, el PP i BCN Canvi han dit que en el cas del tanatori de Sant Andreu no pot vetar una activitat que compleix el marc legal.