El govern de Barcelona condiciona l’inici de la reforma de la Rambla a un acord per al pressupost del 2022. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha dit que la transformació d’aquesta via emblemàtica de la ciutat va ser un projecte ideat per l’executiu d’Ada Colau però que per poder començar-la cal un acord que permeti incloure una partida als comptes de l’any que ve. Sanz ha enviat així un missatge clar a ERC, que ha dit que votarà “no” al pressupost. “Hem fet un acord per a la via Laietana. Fem el mateix amb la Rambla“, ha demanat la regidora.

En la Comissió d’Urbanisme, ERC ha intentat arrencar el compromís del govern municipal per posar calendari concret a les obres d’aquesta via emblemàtica, que consideren urgents. Els republicans demanen que els treballs comencin el 2022 i que es faci públic ja el pressupost total de la reforma. El portaveu del grup municipal, Jordi Coronas, ha acusat comuns i socialistes de “trilers” pels incompliments amb el projecte i critica que negociïn el pressupost “jugant als cromos” amb l’oposició. En aquest sentit, ha justificat el rebuig als comptes de l’any vinent.

La Rambla és el clar exemple que ningú no pilota en aquest govern, o que qui ho fa no ens agrada. Per això, el no al pressupost
Jordi Coronas, portaveu adjunt del Grup Municipal d’ERC

La transformació suma cinc anys i mig de retard

La proposició d’ERC arriba el mateix dia que el marcador que compta els dies de retard que acumula la reforma de la Rambla arriba als 2.000 dies (cinc anys i mig). El projecte de transformació està aprovat provisionalment, però no de forma definitiva, ja que l’Ajuntament de Barcelona està en espera de rebre els darrers informes que avalin la transformació. Per això, ha dit Sanz, ara per ara encara no hi ha calendari ni apareix al pressupost de l’any que ve.

marcador retard reforma rambla

Malgrat que ERC es manté a no donar suport al pressupost, Sanz ha fet una crida a seguir negociant per aconseguir una partida específica que permeti iniciar la primera fase de la reforma de la Rambla abans que acabi el mandat actual.

L’oposició en bloc critica el govern municipal

La resta de l’oposició, que apressa per reformar el passeig, també s’ha mostrat crítica amb l’actuació del govern d’Ada Colau en aquesta qüestió. Jordi Martí (Junts) creu que comuns i socialistes no hi volen actuar perquè “hi ha molt pocs vots a la Rambla” mentre, en canvi, es fan actuacions urbanístiques a l’Eixample. Per part de Ciutadans, Celestino Corbacho creu que la reforma hauria d’estar enllestida, a tot estirar, el 2030, tenint en compte que ara per ara el projecte preveu que els treballs s’allarguin un total de vuit anys.

Óscar Ramírez (PP) acusa el govern de la ciutat de “fer volar coloms” i “incomplir promeses” amb aquesta actuació. Des de les files de BCN Canvi, Òscar Benítez considera que, malgrat la gran complexitat de l’obra, res no pot justificar tant temps de retard. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha demanat que la transformació no sigui “ideològica” tal com, ha dit, s’ha fet en altres indrets de la ciutat.