El govern d’Ada Colau ha fet balanç del mandat 2015-2019 i assegura que ha complert el 90 % del Pla d’actuació municipal (PAM). El document, que no es va aprovar en el ple, incloïa 1.448 projectes, dels quals s’han acabat 909. Hi ha 495 projectes més en marxa i 14 pendents de fer-se. Pel que fa al Pla d’inversions municipal (PIM), s’ha executat el 95,5 % del previst, la qual cosa suposa 1.614, 67 milions d’euros.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que les xifres demostren que el govern ha estat “solvent i valent”. “Hem anat tan lluny com ens ho han permès els 11 regidors”, ha explicat Pisarello, que ha afegit que “a Barcelona han canviat les prioritats”. El número dos de Colau ha destacat l’increment en despesa social, la regulació del turisme, la “salut financera” de l’Ajuntament, haver triplicat els carrils bici o la creació de l’empresa elèctrica municipal.

Un web permet veure al detall l’acció de govern

mapa web compliment PAM

La pàgina web de l’Ajuntament ha estrenat un apartat específic sobre el balanç del mandat 2015-2019. L’eina dona l’opció de seleccionar entre diverses categories (habitatge, drets socials, qualitat de l’aire, transformacions urbanes i activitat econòmica) i veure què s’ha fet o què s’ha deixat a punt per fer. En el cas de l’habitatge, dels més de 4.600 pisos que el govern diu haver posat en marxa, es pot veure quins estan en previsió, quins estan en obres i quines promocions s’han acabat (721).

En la llista del que s’ha fet, el govern hi inclou la connexió del tramvia per la Diagonal. Pisarello ha dit que s’ha tingut en compte la feina tècnica, ja que malgrat l’aval del Ple a la unió dels tramvies, les obres no es podran impulsar fins al proper mandat. Entre el que no s’ha pogut fer hi ha també la funerària pública o la multiconsulta, que, tot i tenir les preguntes aprovades, no es farà tampoc fins al proper mandat.

El 90 %, la xifra que superen tots els governs

El grau de compliment del PAM és una xifra que els últims governs han volgut exhibir a l’hora de fer balanç de mandat. El govern de Xavier Trias (2011-2015) va situar el compliment del PAM en un 94 %, mentre que l’últim govern de Jordi Hereu (2007-2011) va dir haver complert més del 90 %. L’executiu de Colau ha presentat el balanç aquest dilluns, hores abans d’entrar en període electoral per a les generals del 28 d’abril.