L’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni afrontarà dividit la sentència al judici del procés i ha admès les diferències que hi ha entre els dos partits de govern (BComú i PSC). Tot apunta que la sentència es farà pública la primera quinzena d’octubre. En la primera Comissió de Presidència del mandat, BComú ha votat a favor de la proposta d’ERC per denunciar l’existència de presos polítics i animar a la mobilització ciutadana quan es publiqui la sentència, mentre que el PSC hi ha votat en contra.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra (BComú), ha assegurat que “seguim on érem” i ha reiterat la petició de “llibertat per als presos polítics i el retorn dels exiliats”. A més, ha recordat que l’alcaldessa “va demanar l’absolució dels presos” amb motiu de l’Onze de Setembre. Per la seva banda, la tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet (PSC), ha justificat el “no” socialista i ha assegurat que “no hi ha cap problema” per les discrepàncies amb els comuns en la qüestió nacional. “Tots dos sabem que la prioritat és preservar Barcelona”, ha dit.

La regidora d’ERC Elisenda Alamany ha lamentat la posició del PSC perquè “és una mala idea pensar que Barcelona ha de quedar desconnectada del moment excepcional”. En canvi, JxC (que ha votat a favor de la proposta republicana) ha criticat ERC. La portaveu de la formació, Elsa Artadi, hi ha vist “precipitació” i un “intent de buscar massa d’hora un titular”. La resta de formacions (Cs, PP i BCN Canvi) hi han votat en contra.

Luz Guilarte (Cs) ha dit que “els demòcrates acatarem la sentència” i ha acusat el PSC de ser “còmplice” de BComú quan parla de presos polítics. Josep Bou (PP) ha tingut el discurs més dur contra els independentistes: “El que van fer vostès no té perdó de Déu”. Per la seva banda, Eva Parera (BCN Canvi) ha assegurat que “considerar excessiva la presó preventiva no és defensar l’existència de presos polítics”.