Colau i Valls

El ple d’investidura a l’Ajuntament, en què Ada Colau va ser reelegida alcaldessa de Barcelona per als propers quatre anys, va deixar molts més missatges dels que van transcendir a través dels discursos dels caps de llista. La comunicació no verbal dels polítics durant els discursos també hi diu molt.

Analitzem, amb l’experta de comunicació no verbal, periodisme i moda Patrycia Centeno què van dir Ada Colau, Ernest Maragall, Manuel Valls, Joaquim Forn i Josep Bou més enllà dels seus discursos al faristol del Saló de Cent. Centeno ho ha explicat al programa ‘Terrícoles’, de betevé. Aquí en pots veure l’entrevista completa.

Colau beu aigua per empassar-se el discurs de Valls

Manuel Valls, durant el seu discurs, va aixecar en diverses ocasions el dit índex, concretament quan es dirigia a Ada Colau. L’experta en política i moda assegura que “és un gest utilitzat per molta gent que té poder, és com una amenaça”. Centeno creu que va ser com una advertència de Valls cap a Colau, com dient-li, de manera no verbal: “Gràcies a nosaltres, ets avui alcaldessa”. En aquest moment, Ada Colau va començar a beure aigua per “intentar empassar-se la situació”perquè se la veia “molt nerviosa i amb cara de circumstàncies”.

Forn no es creu Valls i aixeca les celles

Un dels protagonistes de la jornada d’investidura a l’Ajuntament de Barcelona va ser Joaquim Forn, que va venir obtenir, només per unes hores, l’autorització per assistir al ple abans de tornar a la presó de Soto del Real. A Patrycia Centeno, el gest de Forn que li va cridar més l’atenció va ser quan el candidat de JxC va aixecar les celles durant el discurs de Manuel Valls, en el moment en què va dir “no hi ha presos polítics ni exiliats”. Forn, segons Centeno, no va poder verbalitzar-ho però va enviar un missatge cap a Valls: “No t’ho creus ni tu”.

Sobre Maragall: “No era el seu millor dia”

Ernest Maragall (ERC) és un polític amb molta experiència i, segons Centeno, “sap perfectament com actuar” en cada moment. Ara bé, Centeno creu que “no era el seu millor dia i estava bastant nerviós”. De fet, en el moment de prometre el càrrec li van caure les ulleres a terra. Tot i així, va ser Maragall l’encarregat d’arrencar l’aplaudiment a Quim Torra després del seu discurs.

La posició de Valls en rebutjar l’encaixada amb Torra

Patrycia Centeno creu que Manuel Valls no va actuar bé en rebutjar l’encaixada de mans amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Segons l’experta, quan no hi ha gestos, com en aquest cas, també hi ha missatge. Centeno creu que “cada cop falten més les formes dins la política i sempre les defensaré”. Apunta que aquesta negació feta a Torra demostra “manca d’educació que només perjudica a la persona que la fa servir i a la seva causa”. Creu que Valls ho va fer per intentar demostrar que no està d’acord amb el que defensa Torra.

Centeno, a més, ens recorda que a Valls ja li van rebutjar donar la mà en altres ocasions, cosa que “no li va semblar gaire bé” i per això li recomana empatia i que pensi les coses abans de fer-les. D’altra banda, i sobre aquest mateix rebuig a Torra, Centeno veu millor l’opció per la qual es va decantar Josep Bou, candidat del PP, que va decidir no assistir a l’acte amb Quim Torra a la Generalitat, i evitar la situació de conflicte.