resultats històrics eleccions municipals barcelona

La inseguretat torna a ser el primer problema de Barcelona, segons el Baròmetre semestral de l’Ajuntament. Se situa a dalt de tot el rànquing per sisena vegada consecutiva (hi és des del desembre del 2018), tot i que amb un percentatge inferior als màxims que havia assolit (veure gràfic inferior). Com a novetat, destaca en segon lloc la gestió política municipal, que no ocupava aquesta posició des del maig del 2016, en el primer mandat d’Ada Colau.

Es dona la paradoxa que en la mateixa enquesta, la gestió municipal rep l’aval dels barcelonins i un 44 % considera que és bona o molt bona. El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha matisat que quan es pregunta pels problemes de la ciutat, les respostes són espontànies i que s’agrupa en una mateixa categoria (gestió política municipal) diverses idees. En canvi, Martí ha afegit que quan es pregunta específicament per la gestió, “s’incrementen els que la valoren positivament”.

La valoració de la feina que fa l’Ajuntament supera altres problemes que històricament havien, fins i tot, liderat el rànquing, com és l’atur o l’accés a l’habitatge. Aquesta última qüestió puja set dècimes respecte a l’última enquesta. En cinquè lloc se situa la neteja, que obté un percentatge similar al darrer baròmetre. La covid-19 obté un discret 10è lloc.

El trànsit cau dels primers llocs per un canvi en el recompte

El que desapareix de les primeres posicions és el trànsit. En el baròmetre del desembre del 2020 era la segona preocupació dels barcelonins. En aquesta enquesta, però, s’ha dividit el tema en diversos aspectes, com ara la congestió del trànsit (11è lloc), la circulació de bicicletes i patinets (12è lloc), la gestió i organització del trànsit (15è lloc) i l’excés de circulació en vehicle privat (22è lloc). Les quatre categories sumades elevarien el trànsit, de nou, en segon lloc.

Sorprèn també que el turisme, que va assolir el percentatge més baix en l’última enquesta, ara escali fins a la setena posició.