Diferents veus del govern de la Generalitat han insistit aquest dijous en la manca d’ajuts de l’executiu espanyol cap als sectors econòmics afectats per les restriccions. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que “l’Estat espanyol és l’únic” que no els ha ofert. “Cal la implicació de tots”, ha reclamat.

En una compareixença conjunta, també el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que Alemanya ha pagat el 75 % de la facturació al sector de la restauració per mantenir els establiments tancats i que França “ha fet el mateix”. Sàmper ha argumentat que davant la manca d’aquests ajuts, el govern s’ha vist obligat a dissenyar aquest pla de reobertura per trams. “Si tinguéssim els recursos econòmics, les recomanacions serien el màxim de restrictives possible”, ha sentenciat.

També al matí, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha insistit amb aquest argument i ha assegurat que si es poguessin pagar ajuts com fa per exemple França no s’estarien reobrint els negocis. “No som un país ric”, ha assegurat.

El perill de les trobades per Nadal

Salut també ha alertat que les dades d’incidència de la covid als hospitals continua sent molt alta, amb 2o ingressos diaris a les UCI. Insisteixen que no s’ha de banalitzar amb una malaltia que encara prova 50 morts cada dia a Catalunya.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha estat contundent: “En les trobades que farem aquestes festes hi haurà transmissió, algunes persones acabaran ingressades a l’UCI, i algunes perdran la vida”. Per Comella una bona causa com una trobada familiar enmig d’una malaltia epidèmica pot “provocar una tragèdia”.

Vergés també dit que el govern valorarà una possible flexibilització del toc de queda les nits de Nadal i Cap d’Any, com recollia un document del Govern espanyol que es va filtrar als mitjans.