La comissió bilateral entre la Generalitat i l’Estat ha acabat sense cap acord material entre les dues administracions. En la reunió, la primera en set anys, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública han tractat temes diversos, però l’autodeterminació ha estat el que ha fet aflorar les discrepàncies entre els dos governs.

En pràcticament tres hores i mitja de reunió, s’han obert portes però també se n’han tancat. D’una banda, la ministra Meritxell Batet ha anunciat que s’activaran les comissions mixtes que estan previstes en l’Estatut per tractar qüestions com les infraestructures o el finançament.

D’altra banda, Batet ha descartat crear un grup de treball sobre vies de participació democràtica per estudiar un hipotètic referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya. “No existeix el dret a l’autodeterminació ni en el marc constitucional ni internacionalment”. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha reiterat que insistiran “malgrat que diguin que d’això no es pot parlar”.

La trobada s’ha celebrat a la Sala dels Tarongers del Palau de la Generalitat i hi han assistit diversos representants de les dues administracions, com la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.