Acord institucional entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat perquè el govern català entri al Consorci del Besòs i contribueixi a impulsar la transformació del tram final del riu. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, han signat l’acord que permetrà poder demanar el finançament del projecte a través dels fons europeus Next Generation. L’objectiu de les administracions és transformar el tram final del riu Besòs, creant un pol digital i audiovisual a l’àrea de les Tres Xemeneies, un parc d’habitatge públic i un gran parc urbà.

L’entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs es proposarà als ajuntaments del Besòs (Montcada, Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià). A banda, també s’ha acordat convidar l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona a sumar-s’hi.

Les actuacions més urgents de l’Agenda Besòs

El tram final del riu Besòs és una de les àrees més denses del país i amb més necessitats socials. Entre les iniciatives més urgents de l’Agenda Besòs hi ha traslladar el col·lector del litoral, i treballar per la reconstrucció i descontaminació de la zona. També hi ha la d’actuar en els polígons del marge dret del riu i impulsar ajudes per a la rehabilitació dels barris del marge esquerre, i desenvolupar un pol digital i audiovisual a les Tres Xemeneies que serveixi d’impuls a la indústria audiovisual i digital.

Projectar llocs de feina als barris del Besòs

La zona que es vol transformar del Besòs té 900.000 habitants, que respresenten un 12 % de la població de Catalunya però a la vegada hi ha alts indicadors de desigualtats i vulnerabilitat. Per això, l’alcaldessa de Barcelona ha insistit en la importància d’aquest pas. “Finalment és l’hora del Besòs. Ens serveix per aliniar-nos davant de l’arribada d’uns fons extraordinaris que hem d’aprofitar al màxim i que arribin a qui més ho necessita“, ha conclòs Colau. Per la seva banda, Puigneró ha explica que passarà a ser actuant de la transformació i no un actor passiu. “Projectarem un sector com és el de les Tres Xemeneies cap a l’economia digital, que és un sector que avui està generant oportunitats a Catalunya a un ritme com no ho fa cap altre sector.”

La Generalitat agilitzarà la finalització de la Línia 9

Durant la trobada, el vicepresident Puigneró també s’ha compromès a agilitzar la finalització de la Línia 9 del metro i ha explicat que serà a la primavera quan la tuneladora es tornarà aposar en funcionament. De la seva banda, l’alcaldessa Ada Colau ha donat suport a la demanda de la Generalitat sobre el traspàs de Rodalies a la Generalitat.