ANTONI COMIN, conseller de Salut "Hem de ser capaços de lluitar contra les conseqüències de les desigualtats en salut i en aquí sí que la responsabilitat és bàsicament nostra. Hem de tenir un sistema assistencial sensible al fet que hi ha desigualtats en salut i, per tant, respondre." ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "En l'actual context de crisi nosaltres sempre ho hem dit, la desigualtat té un impacte directe en la salut i té un impacte directe territorialment també en els barris, no?"

D’entre la vintena d’equipaments nous hi ha els CAP de la Barceloneta, Fort Pienc -Eixample Dreta Sud, Badal i Parc i la Llacuna del Poblenou. A més, segons Salut, en breu s’ha de posar en marxa el CAP Vila de Gràcia. El departament també preveu remodelacions en el CAP del Bon Pastor o l’adequació dels CUAP de Ciutat Vella i Gràcia. Generalitat i Ajuntament han destacat que en les inversions s’han prioritzat els barris amb indicadors de salut i econòmics més baixos. “Hem de ser capaços de lluitar contra les desigualtats en salut i la responsabilitat és bàsicament nostra”, ha dit Comín.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha dit que el conveni signat és “un dels principals acords institucionals del mandat”, i ha destacat que “Barcelona fa més esforç que mai”. De fet, dels 187 milions d’euros d’inversió que preveu el conveni, la Generalitat n’assumirà el 62,3 %, mentre que el consistori n’aportarà el 23,9 %. El document signat inclou la construcció d’un nou centre sociosanitari i la reobertura d’espais al Centre Fòrum. A més, es volen adequar les instal·lacions dels centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), algunes ampliacions, i obrir els nous CAS Baluard i el de Nou Barris. També es vol obrir un nou centre de salut mental a l’Eixample a les instal·lacions del CAP Manso.

Pel que fa als grans hospitals, el conveni 2016-2023 recull l’ampliació de les urgències de traumatologia a la Vall d’Hebron, on també es vol millorar l’àrea maternoinfantil. A l’Hospital de Sant Pau es construirà un nou edifici de recerca i es milloraran les instal·lacions d’atenció a les addiccions. El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, ha dit que a banda de la inversió en nous equipaments, també es té en compte l’impacte pressupostari en personal. “Si s’amplia l’activitat, caldrà contractar personal”, ha dit.