La creació de l’associació ve, en bona mesura, impulsada per entitats socials que promouen la municipalització de la gestió de l’aigua, com Aigua és Vida. Per això, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que s’ha  “donat resposta a una exigència ciutadana”, tot i que per a l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, la resposta “arriba massa anys tard”.

Un dels municipis que integra inicialment l’associació és el Prat de Llobregat, que fa 29 anys que gestiona de forma pública l’abastament d’aigua. El seu batlle, Lluís Tejedor, ha assegurat que l’experiència ha repercutit “en un servei i una qualitat de l’aigua que per als ciutadans té un preu molt competitiu”. Precisament, un dels objectius de l’ens creat és compartir experiències entre els diferents municipis “per tenir totes les eines possibles” en el moment de fer una municipalització, ha dit Juli Fernández (alcalde de Sabadell). De la seva banda, Núria Parlon ha demanat “debat, consens i unitat d’acció”.

Terrassa es troba en ple procés de municipalitzar el servei de l’aigua a la ciutat. L’alcalde terrassenc, Jordi Ballart, ha advertit que el govern municipal està rebent “pressions i obstacles de tota mena”, però ha dit que hi ha “prou musculatura com per fer-hi front”. En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, ha assegurat que s’està “nedant a contracorrent” perquè el pas d’allò públic a mans privades “ha estat molt fàcil i, en canvi, a la inversa és un camí tortuós”.