L’Ajuntament ha recaptat 56,6 milions d’euros addicionals amb el Pla de lluita contra el frau fiscal. Majoritàriament són diners que les empreses grans volien ocultar, per això el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha remarcat que el Pla ha de servir “perquè tothom pagui el que ha de pagar”.

Una de les vies per detectar el frau fiscal han estat les inspeccions a les empreses. L’Institut Municipal d’Hisenda ha doblat el nombre d’inspectors des del 2016 i han fet aflorar 23,6 milions d’euros, en especial d’empreses constructores, energètiques i grans superfícies. Pisarello ha assegurat que “Endesa pràcticament no era fiscalitzada”.

L’altra via ha recaigut en l’encreuament de dades amb altres administracions, com l’Agència Tributària: aquesta modalitat ha detectat 33 milions d’euros més. Una de les actuacions fraudulentes més observades (amb un pes de 10 milions d’euros) han estat els qui donaven d’alta un negoci però no pagaven l’impost de recollida de residus.

Estudiarà fer pagar impostos a l’Església

A banda de les actuacions fetes fins ara, el govern municipal avisa que anirà més enllà i que també posarà la lupa a les immobiliàries i les empreses de lloguer de cotxes.

En paral·lel, l’Ajuntament també està estudiant una sentència europea que diu que l’exempció de l’IBI i els impostos a la construcció que té l’Església vulneren la lliure competència. En aquest sentit, Gerardo Pisarello ha avisat que “veurem com aixecar les exempcions” si es confirma “les que hi ha ara suposen una vulneració”.

El pressupost municipal, no només en clau barcelonina

Pisarello també s’ha referit a les negociacions per aprovar els pressupost municipal de l’any 2019. El primer tinent d’alcalde ha assegurat que la voluntat és de negociar amb els grups de l’oposició, tot i que “de moment estem intentant tancar el pressupost del 2018 com correspon”.

A més, Pisarello ha avisat que “necessitem bons pressupostos i bons acords a tots els nivells” i, per això, ha dit que el govern d’Ada Colau farà “tots els esforços polítics perquè el pressupost estatal i català tingui bones inversions concretes per a Barcelona”. Pisarello ha insistit que “no ens plantegem el debat només reduït a l’Ajuntament”.