FRANCINA VILA, regidora Dona i Drets Civils "Sí que estem veient que hi ha denúncies, pot ser una mica més, però no són significatives. Però el que és significatiu és que han minvat les ordres d'allunyament. Aquí sí que veiem que hi ha un problema dels jutjats que no dictaminen ordres d'allunyament i, per tant, això fa molt més complicat per a nosaltres atendre aquella dona i abordar la situació de convivència i família. Cal sensibilitat de cada jutge per determinar una ordre d'allunyament i, per tant, creiem que s'ha de fer una feina important perquè es prengui consciència perquè això no s'hauria de produir. No pot ser que tinguem tan poques ordres d'allunyament perquè això ens dificulta molt la feina a nosaltres i després posa en situació de risc moltes dones. Aprofito a qui correspongui tingui en consideració aquesta situació i també prengui mesures. Sobretot a adolescents i joves dels 12 als 17 anys. Nosaltres iniciem una campanya per explicar els serveis municipals adreçats per aquestes qüestions. Utilitzarem una imatge i un llenguatge a aquesta franja de la població. Arribar als més joves, donar eines a les persones que estan a l'entorn de persones més joves i conscienciar tota la ciutadania en general que les tecnologies noves, que ja deixen de ser noves i cada vegada més utilitzades per nosaltres, són també una font important de la violència masclista."

Francina Vila ha alertat en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones que les ordres d’allunyament s’han reduït i que hi veu un problema dels jutjats. Segons Vila, cal que la justícia prengui consciència sobre aquesta problemàtica i que es dictin més ordres d’allunyament de les víctimes de la violència masclista. Aquest any hi ha hagut sis dones mortes per violència masclista, mentre que l’any passat no hi va haver-ne cap a la ciutat. La regidora ha dit que hi pot influir la crisi, que dificulta que les parelles se separin per qüestions econòmiques i que en el moment que ho fan hi arriben amb molta confrontació.

Vila ha anunciat també que l’Ajuntament prepara una campanya adreçada als joves i adolescents per explicar com detectar la violència contra les dones. Segons la regidora, hi ha un problema de ciberassetjament en què alguns joves exerceixen control sobre l’ús què fan les seves parelles de les xarxes socials i també d’aplicacions com WhatsApp. Vila ha assegurat que molts joves “no són conscients que això es pot convertir en violència”.