ada colau ple febrer 2021

Segons ha confirmat la fiscal portaveu –Pilar López– a betevé, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha publicat un decret d’incoació formal de diligències d’investigació contra l’alcaldessa, Ada Colau, i altres regidores i exregidores de BComú; o el que és el mateix, que el ministeri fiscal ja ha començat a investigar Colau per presumptes subvencions irregulars. D’aquesta manera, la fiscalia analitzarà els fets denunciats aquest dilluns per l’associació Advocats Catalans per la Constitució (ACxC).

L’escrit d’ACxC acusa Ada Colau, Laura Pérez (tinenta d’alcalde de Drets Socials), Laia Ortiz (extinenta d’alcalde de Drets Socials) i Gala Pin (exregidora de Ciutat Vella) d’haver participat en l’adjudicació de forma directa de 3,4 M € a entitats socials en les quals havien treballat (com l’Observatori DESC o la PAH) sense passar pels mecanismes de contractació pública habitual. El cas que més destaca ACxC és el de DESC –on havien treballat abans d’entrar al govern Colau i Pin–, que hauria rebut de forma irregular 1,2 M € de diners públics.

Colau es defensa: “No hi ha causa”

L’alcaldessa i líder de BComú, Ada Colau, s’ha defensat públicament l’endemà de conèixer-se la denúncia. En una entrevista a RAC1, Colau ha assegurat que “no hi ha causa” perquè, ha dit, “totes les subvencions tenen informes favorables i no tenim res a amagar”. A més, recorda que justament el conveni amb la PAH i l’Observatori DESC, al qual fa referència la denúncia, és va fer durant el mandat de Xavier Trias. “Nosaltres el que fem és renovar-lo”, afirma.

Colau s’ha mostrat “tranquil·la” davant de la investigació de la fiscalia. Preguntada per la possibilitat de dimitir si finalment és imputada (tal com marca el codi ètic dels comuns), ha dit: “Ja ho valoraríem”.

El cert és, però, que ara la Fiscalia Provincial de Barcelona té fins a sis mesos (amb possibilitat de prorrogar-los tres mesos més) per fer les investigacions necessàries. Acabat aquest termini, la fiscal haurà de decidir si eleva la denúncia contra Colau i altres membres de BComú a un jutge o si, per contra, no hi ha fets denunciables i decideix arxivar la causa.