En l’escrit d’acusació, els fiscals del cas consideren que l’expresident Artur Mas és autor dels delictes de desobediència greu i prevaricació, mentre que les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau van actuar com a cooperadores necessàries d’aquests mateixos delictes. Segons els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled, tots tres “eren plenament conscients” que mentre preparaven el procés participatiu del 9-N “trencaven el compliment obligat de les decisions del Tribunal Constitucional” que el 4 de novembre de 2014 va acordar suspendre el procés.

La fiscalia sosté que, després que els informessin de la suspensió del TC, el principal acusat, Artur Mas, “va articular una estratègia de desafiament complet i efectiu a la suspensió” i es va posar d’acord amb Ortega i Rigau per assegurar “la continuació de totes les actuacions públiques de preparació que ja estaven en marxa” així com les que encara s’havien de dur a terme.

Per tot això, el ministeri públic acusa l’expresident Artur Mas d’un delicte de desobediència greu i prevaricació i li demana 10 anys d’inhabilitació. A Ortega i Rigau, en canvi, els demana nou anys d’inhabilitació com a cooperadores necessàries dels mateixos delictes.

En una roda de premsa conjunta, Artur Mas ha assegurat que “per a un demòcrata, per a un català i per a un sobiranista català com jo mateix és un honor ser processat per part d’aquests poders espanyols per haver escoltat la gent”. I ha afegit que “si un tribunal espanyol em condemna jo aniré a tot arreu a defensar el que vam fer, a tot arreu, jo no pararé perquè és una autèntica salvatjada el que estan fent“. Per la seva banda, Joana Ortega ha volgut “deixar clar que el 9-N no va ser un delicte, el 9-N va ser un acte de democràcia“. Mentre que Irene Rigau ha afirmat que “ens hem sentit molt legitimats per fer el que vam fer i per això tenim aquesta sensació d’orgull d’haver fet el que havíem de fer perquè havíem dit, i el president Mas va dir, que es faria”.

 

Reaccions a les xarxes

La qualificació fiscal de la consulta del 9-N ha generat diverses reaccions a les xarxes. A Twitter, l’exvicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha assegurat que “ens volen inhabilitar per habilitar que la gent parlés” i sosté que és un fet “inèdit al món”. També ha piulat el president de la Generalitat. Carles Puigdemont ha llançat un missatge als tres acusats: “No esteu sols: som més els qui preferim les urnes a les arnes. Les que han arnat la democràcia.”

També hi ha reaccionat el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que des de l’acte del Dia de la Policia que s’ha celebrat a l’Auditori del Fòrum ha dit que “des d’un punt de vista d’higiene democràtica és una molt bona notícia”. També ha reaccionat a través de Twitter acusant Mas d'”intentar trencar Catalunya de la resta d’Espanya”.