En la lectura de l’informe final, el ministeri públic s’ha ratificat a considerar que l’expresident Artur Mas “va articular una estratègia de desafiament” a la suspensió del Tribunal Constitucional del 4 de novembre i que ho va fer amb la col·laboració de les exconselleres Joana Otega, que va seguir coordinant el procés, i Irene Rigau, que “no va fer res”, diu el fiscal, per comunicar la suspensió del TC als directors d’instituts que havien cedit els centres per a la jornada.

Segons el fiscal Ulled, que aquest divendres ha intervingut en castellà a diferència de la resta de dies, en la vista oral ha quedat provat que el procés participatiu va tirar endavant malgrat la providència del Tribunal Constitucional. Ho constaten les declaracions de diversos testimonis que, segons Ulled, deixen clar que diverses empreses contractades per la Generalitat van seguir treballant, per exemple, portant els ordinadors a les seus de participació fins al dia 9 de novembre, i també el fet que es van continuar carregant fitxers a la pàgina web participa2014.cat de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres. Per tot això, el representat del ministeri públic ha conclòs que el procés participatiu “va continuar generant l’aparença que s’aturava i quedava a mans dels voluntaris. I això no va ser així”, assegura.

“No vam rebre cap indicació del Govern. Jo no ho hauria consentit”

En la darrera part de l’informe final de la Fiscalia, Sánchez Ulled ha defensat la independència de les actuacions del Ministeri Públic en el cas 9-N. “La Fiscalia no depèn del Govern i no hem rebut cap indicació que vingués d’allà. Em veig obligat a dir que no. Jo no ho hauria consentit”, ha assegurat. També ha explicat que la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, els va dir “quiero una valoración técnica rigurosa del asunto tanto en el sentido de si es de archivar o de acusar”.

Ulled ha fet aquestes declaracions després que els mateixos acusats van remarcar en la vista oral que el fiscal que hi havia de guàrdiael 9 de novembre de 2014 era ell mateix, Emilio Sánchez Ulled. En la lectura de l’informe, Ulled s’ha defensat i ha dit que aquell dia van rebre diverses denúncies però que “no concorrien prou elements per adoptar una mesura cautelar tan greu com les que es sol·licitaven”.

En directe l’última sessió del judici ▶️