Els detalls coneguts del sumari de l’anomenada operació Judes ha marcat de ple el setè dia de campanya de les eleccions generals del 2019. Segons les declaracions judicials d’alguns dels acusats, citades per diversos mitjans, el president Quim Torra volia tancar-se al Parlament “el dia D”. Els partits del 10-N s’han pronunciat amb posicions molt diferents. JxC i ERC afirmen que es tracten de filtracions electoralistes, mentre que el PSC i ECP demanen la compareixença immediata del president de la Generalitat. Per la seva banda, Cs i el PP han reclamat que la justícia actuï.

ERC i JxC, en contra de les filtracions

La número sis d’ERC el 10-N, Marta Rosique, qualifica de “guerra bruta de l’Estat” les “filtracions electoralistes” del sumari. Davant d’això, ha animat els ciutadans a les mobilitzacions al carrer.

Per la seva banda, la candidata de JxC, Laura Borràs, ha dit que el sistema judicial espanyol té “escassa credibilitat”. La cap de llista de la formació diu que les filtracions no mereixen “cap confiança” perquè Torra pot entrar i sortir del Parlament “quan vulgui”.

PSC i comuns exigeixen la compareixença de Torra

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat explicacions al president Quim Torra. “No pot ser que se’t vinculi amb activitats absolutament condemnables i no aixequis el dit i diguis: ‘escolti això no és cert'”, li ha recriminat Iceta.

Els comuns es pronuncien en una línia similar. El cap de llista d’ECP, Jaume Asens, creu que la ciutadania “mereix” que Torra comparegui per desmentir aquestes informacions.

Cs i PP demanen que la justícia actuï

La número quatre de Cs al Congrés, Carina Mejías, creu que la informació coneguda les últimes hores és greu i per això demana l’actuació d’ofici de la fiscalia. “No hem d’esperar que els ciutadans posin recursos”, ha afegit la candidata del partit taronja.

Per la seva banda, Cayetana Álvarez de Toledo, cap de llista del PP, creu que el president català haurà d’acabar declarant com a imputat. De fet, ha animat la fiscalia i el jutge a cridar-lo a declarar. “La justícia n’haurà d’aclarir tots els extrems”, ha apuntat, alhora que ha qüestionat “la salut mental del processisme”.