Els fills de migrants, tot i haver nascut a Catalunya, no tenen la nacionalitat espanyola de manera automàtica. Un dels requisits imprescindibles per poder votar a les eleccions generals  és disposar de la nacionalitat. En el cas de les municipals és necessari estar inscrit al registre CERA (Cens electoral de residents absents) i ser, per tant, ciutadà de la Unió Europea o d’un dels 12 països amb els quals Espanya té conveni.

Molts d’aquest joves quan arriben als 18 anys no poden votar, encara que hagin nascut i crescut a l’estat espanyol. És el cas de la Safia, una tarragonina de 23 anys que no podrà votar en els properes eleccions. Filla de migrants, fa més de cinc anys que està tramitant la nacionalitat, però de moment encara no l’ha aconseguida.

Segons les dades de l’anuari de la immigració de l’any 2018, més de mig milió de persones, com la Safia, tenen nacionalitat estrangera tot i haver nascut a Espanya i, per tant, no tenen dret a vot. Un cas semblant és el de l’Ahmed, de 18 anys. No ha nascut a Catalunya però fa més de set anys que hi viu. Tot i tenir inquietuds polítiques encara haurà d’esperar tres anys per poder iniciar els tràmits de la nacionalitat i, per tant, tampoc no podrà votar.

“Cedeix-nos el vot”, eslògan per rescatar els vots dels abstencionistes

L’interès per aconseguir justícia van impulsar la Safia i l’Ahmed a crear la campanya “Votar és un dret”. Els dos joves, amb l’ajut d’altres col·laboradors, van pensar que seria interessant posar en contacte gent que, per diverses raons, no vulgui votar amb d’altres que no tenen dret a vot perquè els el cedeixin. Segons indica la Safia, “Moltíssima gent podrà votar gràcies a la campanya. Després de 30 anys residint en aquest país complint amb les obligacions, no ha pogut votar i que ara podrà se sent molt feliç, és la meva força”.

Fins ara, unes 2.000 persones ja s’han inscrit per demanar o cedir el seu vot. Diuen que no és la solució definitiva però, almenys, és un pedaç per poder donar veu a les persones que, com ells, volen participar en l’elecció dels representants del país.

Concentració dissabte a la plaça de Sant Jaume

Més enllà de poder votar en les properes eleccions, la campanya és també una denúncia de les traves que es troben els fills de migrants nascuts a Espanya per obtenir la nacionalitat. Tant la Safia com l’Ahmed consideren que tant els tràmits com la burocràcia estan completament obsolets i que els exàmens que han de realitzar, són “del tot innecessaris”.

Per aquest motiu han convocat una concentració aquest dissabte, a les 18 h, a la plaça de Sant Jaume. Organitzada per migrants i fills de migrants, hi conviden a tothom qui pensi que la seva situació és una injustícia.