Terrasses desconfinament
Foto: Xavi Calvo

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut que espera que el proper 1 de juliol -data en què està prevista l’entrada sense restriccions de turistes a l’estat– tot el territori pugui ja tenir llibertat de moviments, un fet que està regulat en el pla de desescalada cap a la nova normalitat. Sánchez ha obert la porta així al fet que la fase 3 s’allargui menys de quinze dies en especial en territoris com Barcelona o Madrid, que avancen més lentament en el procés de desconfinament establert arran de la crisi del coronavirus.

De fet, si es mantingués la durada de dos setmanes per fase, Barcelona no superaria la fase 3 fins al 6 de juliol, un fet que, segons les normes establertes actualment, generaria una contradicció: els barcelonins no tindrien llibertat absoluta de moviments però, en canvi, els turistes internacionals tindrien permís per entrar.

Això sí, Sánchez ha volgut deixar clar que, tal com quedarà establert a l’aprovació de la sisena pròrroga de l’estat l’alarma, les encarregades de gestionar aquesta desescalada a partir de la fase 3 seran les mateixes comunitats autònomes. Per tant, el president del Govern espanyol ha fet l’anunci però la decisió d’escurçar l’última fase del procés de desconfinament correspondrà als presidents de les comunitats autònomes. Sánchez, però, s’ha mostrat confiat que a començaments de juliol la llibertat de moviments per tot el territori espanyol estigui ja generalitzada.

Pel que fa a l’evolució de la desescalada i la seva gestió, Sánchez ha reconegut que també es pot donar que algunes zones d’una comunitat autònoma estiguin fora estat d’alarma i unes altres continuïn el procés, si així ho consideren els presidents autonòmics, ha afegit.