Fa mig any que va néixer l’Associació Catalana de Drets Civils i en aquest temps han multiplicat la presència en actes i mitjans de comunicació per denunciar la situació que viuen els líders sobiranistes en presó preventiva i també els que han marxat fora del país. No és la primera vegada que busquen l’altaveu d’Europa. El mes de març van participar en unes jornades de drets humans a la seu de l’ONU a Ginebra.

Ara han viatjat fins a Estrasburg per participar en una sessió al Parlament Europeu. “Que hi hagi eurodiputats que ens vulguin escoltar és importantíssim”, ha explicat Laura Masvidal, dona de Quim Forn, en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé. “El fet que Europa vulgui obrir els ulls i escoltar el que passa a Espanya és molt important”, ha insistit.

Masvidal ha lamentat que aquest debat no es pugui tenir Espanya, tot i que ha explicat que estan “buscant complicitats d’altres associacions de drets”. Estan en contacte amb els familiars dels joves d’Altsasu, amb qui aquest dimarts comparteixen denúncia a l’eurocambra. “El retrocés de drets no té res a veure amb cap bandera”, denuncia la dona de Forn.

“Em vaig casar amb un pacifista que ara és a la presó”

Diana Riba, la dona de Raül Romeva, ha admès que era “difícil” ser al Parlament Europeu, on Romeva va ser eurodiputat durant 10 anys. “Em vaig casar amb un professor que treballava a l’escola de la cultura de la pau, em vaig casar amb un pacifista i ara és a la presó per un delicte de rebel·lió que s’ha de justificar amb una violència que no hi ha hagut”, ha denunciat Riba a Estrasburg.

Anna Forn, filla de Joaquim Forn , ha assegurat que l’empresonament dels polítics i activistes independentistes és un “càstig, una venjança i una humiliació” per part de l’Estat espanyol. Ha interpel·lat directament la Unió Europea, perquè no permeti que “un estat membre actuï impunement i creï indefensió”. L’eurodiputat eslovè Ivo Vajgl, president de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, ha admès que està “avergonyit per com aquest Parlament Euopeu ha reaccionat a la situació política” a Espanya.

Poques esperances que surtin abans del judici

Masvidal alerta que “els presos no tenen garantit el dret a un judici just” a Espanya. És un dels punts que volen denunciar a Estrasburg. “Els drets democràtics i civils estan en perill, molt qüestionats”, afegeix. De fet, Masvidal creu que “no hi ha la intenció que surtin abans del judici”, tot i que assegura que “tot el relat de rebel·lió és una mentida”.

Sobre la darrera decisió del jutge Llarena de mantenir Forn a la presó per una carta de suport als CDR, la seva dona desmunta l’argument. “La carta parlava de suport i de resistència en un sentit anímic. En cap moment no ha cridat a cap mobilització de CDR”. Per Masvidal, “és un argument inventat per mantenir-lo a la presó”.

Escolta l’entrevista sencera aquí: